FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de aproape 12% la finalul anului trecut

Importurile de alimente, creștere de aproape 12% la finalul anului trecut

În perioada ianuarie – noiembrie 2021, companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de peste 7,2 miliarde de euro, sumă cu 11,9% peste valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit datelor INS, la finalul lunii noiembrie 2021, importurile de alimente și animale vii reprezentau 8,1% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

A crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea cumulată după primele zece luni fiind de 782 milioane de euro, cu 16,7% peste nivelul din aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezintă 0,9% ca pondere în totalul importurilor realizate până la finalul lunii octombrie a acestui an.

În privința exporturilor, se mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente, dar cererea externă pentru băuturi și tutun rămâne în scădere față de anul trecut. În perioada analizată, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 1,4 miliarde de euro, cu 1,8% mai puțin decât în același interval din 2020. Ca pondere în totalul exporturilor realizate în primele 11 luni ale anului trecut, această categorie reprezintă 2,1%.

În cazul alimentelor și animalelor vii, valoarea mărfurilor exportate a ajuns la 5,6 miliarde de euro. Datele INS arată un avans de 41,3% până la o pondere de 8,2% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată. 

Cumulat, în primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au însumat 68,1 miliarde de euro, în creștere cu 19,4% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 89,5 miliarde de euro, în creștere cu 21,7% raportat la primele 11 luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 21,3 miliarde de euro, cu peste 4,9 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie – noiembrie 2020.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content