FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de 5,3% după primele opt luni ale acestui an

Importurile de alimente, creștere de 5,3% după primele opt luni ale acestui an

Datele Institutului Național de Statistică arată că România a importat mai puține bunuri în perioada ianuarie - august față de perioada similară a anului trecut, dar scăderea nu se menține când vine vorba despre alimente, băuturi și tutun.

Concret, în cazul alimentelor și animalelor vii, datele INS arată un avans al importurilor de 5,3% în perioada analizată, până la valoarea de 4,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o pondere de 9,1% din totalul mărfurilor importate.

În privința băuturilor și tutunului însă, la finalul lunii august evoluția a fost una negativă. Companiile din România au importat mărfuri din această categorie în valoarea totală de 468 de milioane de euro, cu 2,5% sub nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. Chiar și în aceste condiții, acest segment reprezintă 0,9% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie – august 2020.

Dacă vorbim despre exporturi de alimente și animale vii, primele opt luni ale acestui an nu au venit cu modificări semnificative față de perioada similară din 2019, valoarea cumulată a mărfurilor vândute peste hotare fiind de 2,94 miliarde de euro. Totuși, în cazul băuturilor se mențin creșterile procentuale mari (+42,3%), deși valoare cumulată abia depășește pragul de un miliard de euro, ceea ce înseamnă că, în ponderea totală a exporturilor, acest segment reprezintă doar 2,7%, potrivit datelor INS.

Cumulat, în perioada ianuarie – august 2020, exporturile au însumat 38,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 50,2 miliarde de lei. În aceste condiții, după primele opt luni din acest an, deficitul balanței comerciale a fost de 11,5 miliarde de euro, cu 642 de milioane de euro peste nivelul înregistrat în primele opt luni ale anului trecut.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content