FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importurile de alimente, creștere de 12% după primele zece luni din acest an

Importurile de alimente, creștere de 12% după primele zece luni din acest an

În perioada ianuarie – octombrie a acestui an, companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de peste 6,5 miliarde de euro, sumă cu 12% peste valoarea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor INS, la finalul lunii octombrie, importurile de alimente și animale vii reprezentau 8,1% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.

A crescut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea cumulată după primele zece luni fiind de 702 milioane de euro, cu 15,2% peste nivelul din aceeași perioadă a anului 2020. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezintă 0,9% ca pondere în totalul importurilor realizate până la finalul lunii octombrie a acestui an.

În privința exporturilor, se mențin creșterile în zona schimburilor comerciale de alimente, dar cererea externă pentru băuturi și tutun rămâne în scădere față de anul trecut.

În perioada ianuarie – octombrie 2021, companiile active pe piața locală au vândut pe piețe externe băuturi și tutun în valoare cumulată de 1,23 miliarde de euro, cu 3,3% mai puțin decât în același interval din 2020. Ca pondere în totalul exporturilor realizate în primele zece luni din acest an, acest segment reprezintă 2%.

În cazul alimentelor și animalelor vii, valoarea mărfurilor exportate aproape a depășit pragul de 5 miliarde de euro. Datele INS arată un avans de 38,8% până la o pondere de 8,2% din totalul bunurilor exportate în perioada analizată.

Cumulat, în primele zece luni ale anului, exporturile au însumat 61 miliarde de euro, în creștere cu 19,6% față de același interval din 2020, în timp ce importurile au ajuns la valoarea totală de 80,2 miliarde de euro, în creștere cu 21,8% raportat la primele zece luni ale anului trecut. Drept urmare, deficitul balanței comerciale a fost de 19,2 miliarde de euro, cu peste 4,34 miliarde de euro peste nivelul înregistrat în perioada ianuarie – octombrie 2020.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content