FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Importuri de 21,5 miliarde de euro în primele trei luni ale anului

Importuri de 21,5 miliarde de euro în primele trei luni ale anului

Comerțul internațional cu bunuri în perioada ianuarie - martie a acestui an se traduce prin importuri cu 1,3% mai mari decât în perioada similară a anului trecut și exporturi cu 2,6% mai mici, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Cea mai mare diferență a fost înregistrată în luna martie, când exporturile au scăzut cu 11,3% față de martie 2019, dar și importurile au fost mai mici cu 1,8%, în contextul crizei pandemice. Chiar și așa, doar în luna martie, deficitul comercial a urcat până la valoarea de 1,8 miliarde de euro dintr-un total de 4,45 miliarde de euro aferente primelor trei luni ale acestui an.

Din totalul mărfurilor importate în primele trei luni ale acestui an, alimentele și animalele vii au reprezentat 9%, adică o valoarea de 1,9 miliarde de euro. Comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea doar pe acest segment a fost de 16,1%.

Companiile din România au importat și băuturi și tutun în valoarea totală de 189,1 milioane de euro, adică 0,9% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie – martie. Raportat la primul trimestru al anului trecut, importurile de băuturi și tutun au crescut cu 18,4%.

O altă creștere notabilă, de 23,5% în ianuarie – martie 2020 față de ianuarie – martie 2019, apare în raportul INS în dreptul uleiurilor, grăsimilor de origine animală și vegetală, chiar dacă valoarea totală nu trece de 47,2 milioane de euro, ceea ce reprezintă doar 0,2% din totalul importurilor.

În privința exporturilor, primele trei luni ale acestui an au adus creșteri importante în dreptul băuturilor și al alimentelor și animalelor vii. Dacă în prima situație creșterea a fost de 56,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în a doua situație avansul a fost de 25,5%, până la valoarea de 13,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 7,8% din totalul exporturilor realizare în primele trei luni ale anului, potrivit datelor INS.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content