Programul ASAP continuă
Dezvoltat de Fundația The Institute și Lidl România, programul ASAP început în 2019, a continuat și pe parcursul anilor 2020 și 2021, acționând pe două direcții strategice:
Informare și familiarizare: prin platforma www.asap-romania.ro, tinerii au acces la întregul spectru de informații ce țin de plastic: istorie, legislație, cum afectează acest material mediul înconjurător, dar și sănătatea noastră, sfaturi utile și ușor de pus în practică despre utilizarea unei cantități reduse de plastic în viața de zi cu zi.
Implicare și sedimentarea comportamentului pozitiv pentru mediu: în care au loc o serie de acțiuni alături de artiștii și comunitățile preferate ale tinerei generații care să îi încurajeze și să îi mobilizeze pe tineri să se implice în mod direct în misiunea programului. ASAP este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Aceasta cuprinde cinci zone de acțiune: de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, reciclarea plasticului din magazine și depozite, până la acțiuni de ecologizare, inovare și educarea în domeniu.
Unul dintre obiectivele Lidl în acest sens este ca, până în 2025:
- să reducă cu 20% cantitatea de plastic din ambalajele produselor marcă proprie și să ia măsuri astfel încât toate ambalajele produselor marcă proprie să fie în proporția maximă posibilă reciclabile.
- să folosească, în medie, 25% material reciclat în ambalajele din plastic ale produselor marcă proprie. Colectarea, sortarea și reciclarea plasticului sunt principii importante ale strategiei de
- sustenabilitate Lidl, care se reflectă pe de-o parte prin reducerea cantității de plastic din operațiunile de business, ce implică revizuirea constantă a proceselor interne, și pe de altă parte, prin reducerea cantității de deșeuri din plastic existentă în mediul înconjurător, susținând programe desfășurate în parteneriat cu ONG-uri, cu impact la nivel național, așa cum este programul ASAP.
Programul ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) contribuie la patru din cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă stabilite de ONU, mai exact: 11) Orașe și comunități durabile, 12) Consum și producție responsabile; 13) Acțiune climatică și 17) Parteneriate pentru obiective.