Primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi din România, inaugurat la Bonțida

Cu trei zile înainte ca Sistemul de Garanție-Returnare să devină funcțional, RetuRO, administratorul sistemului, a inaugurat primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi în comuna Bonțida, județul Cluj. Centrul se află în interiorul parcului industrial Olympian și dispune de o suprafață de 4.700 de metri pătrați. Utilajele care vor facilita sortarea, numărarea și introducerea în SGR a ambalajelor recuperate sunt asigurate Anker Andersen A/S, lider de piață în domeniu. Primul centru regional de colectare a ambalajelor de băuturi din România, inaugurat la Bonțida

„Deschiderea primului centru regional RetuRO din România la Bonțida marchează începutul unei transformări profunde și durabile. Acest centru, alături de celelalte planificate și de cele aproximativ 80.000 de puncte de returnare din toată țara, va angaja activ 19 milioane de români, construind astfel cea mai complexă infrastructură de reciclare din țară”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO în cadrul evenimentului de deschidere.

Potrivit informațiilor publice, la nivel global sunt peste 350 de milioane de cetățeni care beneficiază de un sistem de garanție-returnare. În Europa, în acest moment, sunt 13 țări care au implementat SGR, ajungând la o populație de aproape 145 de milioane. Începând cu 30 noiembrie, România va intra pe lista acestor țări, 80% dintre agenții economici fiind deja înregistrați în sistem. Acestora li se adaugă 1.500 de producători și importatori de băuturi vizați de reglementările sistemului garanție-returnare. Potrivit estimărilor, șapte miliarde de ambalaje, produse la noi în țară sau din import, vor fi repuse anual în circuitul economic datorită sistemului garanție-returnare.

„SGR este primul parteneriat de succes și e cu siguranța cel mai mare astfel de parteneriat. Statul român și-a făcut datoria în ceea ce privește legislația, iar centrul RetuRO de la Bonțida este prima dovadă reală Românii sunt cei care vor beneficia de cel mai mare proiect de circularitate din România, din ultimii 30 de ani. Va fi cel mai modern din Europa, și vom învață din toate lucrurile care au funcționat sau nu au funcționat în celelalte țări și îl vom pune pe roate”, a spus Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Dezbaterile privind implementarea SGR la nivelul României au început încă din 2018, producătorii de băuturi fiind printre primii la masa discuțiilor. Cinci ani mai târziu, SGR este pregătit pentru lansare.


Citește și Etapa a doua de înregistrare în SGR este disponibilă pentru comercianți și permite adăugare de informații noi

Bilanțul SGR la cinci luni de la lansare. Cel mai mare centru de colectare, deschis în Otopeni
Bilanțul SGR la cinci luni de la lansare. Cel mai mare centru de colectare, deschis în Otopeni
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, a deschis în Otopeni, județul...
Gemma Webb, RetuRO: Schimbarea este dificilă, dar SGR este o oportunitate uriașă de schimbare în bine a României
Gemma Webb, RetuRO: Schimbarea este dificilă, dar SGR este o oportunitate uriașă de schimbare în bine a României
Sistemul de garanție-returnare din România, al doilea cel mai mare sistem la nivel european, dar cel mai mare sistem integrat la nivel global, a...

„Vor exista sincope, vom întâmpina probleme și scopul nostru pe acest parcurs va fi să găsim soluții, nu vinovați. Avem nevoie de un dialog deschis cu autoritățile pentru a avea politici publice cu impact pozitiv. SGR reprezintă o investiție privată, vorbim despre aproximativ 90 de milioane de euro acordată de șapte companii, patru dintre acestea fiind din industria berii, plus împrumutul bancar obținut de RetuRO. Suntem pregătiți să facem tranziția către un sistem de reciclare eficient și integrat. Acest proiect reprezintă nu doar o schimbare semnificativă pentru consumatorii și producătorii de băuturi din România, ci și un exemplu de bune practici la nivel european”, consideră Julia Leferman, Director General al Asociației Berarii României pentru Mediu (ABRM).

Colaborarea continuă cu autoritățile de mediu este esențială pentru a depăși provocările inițiale și pentru a asigura succesul acestui sistem inovator, consideră producătorii acționari în cadrul companiei RetuRO.

„Impactul SGR va fi semnificativ, evidențiind parteneriatul complex în care ne-am implicat cu toții, producători de băuturi, comercianți și reprezentanții Guvernului prin Ministerul Mediului. Acest proiect va reprezenta o practică excelentă și poate servi drept model pentru alte state europene. În 2024, ajustările la realitățile pieței vor reprezenta o provocare, dar suntem hotărâți să găsim soluții", a declarat Alice Nichita, Președinte al Asociației Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (APBRS) în cadrul evenimentului de inaugurare a centrului regional de la Bonțida.

În ceea ce îi privește pe retailerii, dacă pentru marile rețele implementarea SGR este clară, în cazul comercianților independenți reprezintă un efort considerabil atât din punct de vedere financiar, cât și de logistic. 

„Îmi propun să mă transform într-un avocat al micilor comercianți și producători pentru că aceștia nu au avut parte de o reprezentare juridică sau legală pe parcursul dezbaterilor pe care le-am avut în tot acest proces. În niciun nu îmi propun ca aceștia să aibă de suferit din cauza SGR. Mă voi asigura că acestora li se va ridica la timp materialul reciclabil, mă voi asigura că aceștia vor fi plătiți pentru fiecare doză, pentru fiecare sticlă și pentru fiecare PET pe care îl vor scoate din sistem, pentru că ei au niște costuri cu aceste activități chiar dacă ei vor face manual această activitate și că își vor recupera foarte repede banii aferenți garanțiilor pe care le-au plătit cetățenilor și, dacă va fi nevoie de modificarea legislației primare sau secundare sau de noi ordine de ministru, vă asigur că este o preocupare fundamentală pe care o voi avea în viitorul apropiat”, a completat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Retailerii sunt în prima linie a interacțiunii cu consumatorii. Avem responsabilitatea și oportunitatea unică de a educa și motiva consumatorii să participe activ la SGR. Prin diverse tactici, stimulente și mesaje cât mai creative am reușit să obișnuim românii cu aceste concepte și obiceiuri. Cu fiecare client adus în fața unui automat de colectare am reușit să eliminăm cel puțin un deșeu din natură”, a adăugat Luiza Maria Neag, Președinte al Asociației Retailerilor pentru Mediu (ARM).

Sistemul Garanție-Returnare este un proiect de economie circulară prin care românii vor plăti o garanție de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, și vor putea fi identificate după marcajul „Ambalaj cu garanție", aplicat pe etichetă. Ambalajele care nu au acest simbol pe etichetă vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

 

Bilanț SGR: 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal recuperate din piață
Bilanț SGR: 23 de milioane de recipiente de plastic, sticlă sau metal recuperate din piață
În primele trei luni de funcționare a Sistemului de Garanție Returnare, producătorii de băuturi au pus pe piață peste 500 de milioane de...
RetuRO a extins capacitatea centrului regional din Bonțida, județul Cluj
RetuRO a extins capacitatea centrului regional din Bonțida, județul Cluj
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a extins capacitatea centrului regional din localitatea Bonțida, județul Cluj,...
RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, județul Timiș, al doilea din România
RetuRO deschide un nou centru în Giarmata, județul Timiș, al doilea din România
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, deschide cel de-al doilea centru...
Sistemul Garanție-Returnare a început oficial. Cum funcționează SGR?
Sistemul Garanție-Returnare a început oficial. Cum funcționează SGR?
30 noiembrie este data de la care România intră pe lista țărilor în care funcționează sistemul de garanție returnare, cel mai mare proiect de...