Legislația privind diminuarea risipei alimentare, actualizată de Guvern. Care sunt implicațiile pentru retaileri

Executivul a decis prin hotărâre de Guvern modificarea legii privind combaterea risipei alimentare în contextul în care reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030 este prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată și de România. risipa alimentara legislatie actualizata de Guvern

„Decizia instituie pentru operatorii economici obligația de a implementa cel puțin două măsuri sau acțiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare. Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligația de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare și să raporteze cantitățile și valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri și rapoarte să fie încărcate pe o platformă națională pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor, 2025. De asemenea, este prevăzută și adoptarea unei strategii naționale pentru diminuarea risipei alimentare, care va clarifica și mai mult pentru părțile implicate în acest proces, cum se va derula acest program”, a explicat Mihai Constantin, Purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Concret, actul normativ vizează:

  • sporirea gradului de conștientizare/responsabilizare a operatorilor economici asupra stringenței/necesității de a se implica în lupta împotriva risipei alimentare;
  • creșterea cantității de alimente ce fac obiectul donării;
  • elaborarea Strategiei naționale pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare;
  • asigurarea unei gestionări și monitorizări eficiente a măsurilor de prevenire și reducere a risipei alimentare, prin crearea Platformei naționale pentru prevenirea şi reducerea risipei alimentare.

De asemenea, se instituie obligația pentru operatorii economici:

  • de a implementa cel puțin două măsuri/ acțiuni de prevenire a risipei alimentare, înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare generate;
  • de a încărca, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, planurile anuale de diminuare a risipei alimentare;
  • de a încărca, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici recunoscuți ca receptori);
  • de a încărca, până la data de 31 martie, pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie a anului precedent, în Platforma națională pentru prevenirea și reducerea risipei alimentare, rapoartele anuale privind cantitatea și valoarea alimentelor care au făcut obiectul transferului cu titlu gratuit (pentru agenții economici donatori).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 51/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare a fost reglementat mecanismul de donare, precum și alte măsuri pe care operatorii economici aveau posibilitatea de a le întreprinde în acest scop.

Lipsa reglementării diminuării risipei alimentare, la nivel european, coroborată cu caracterul voluntar al Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare la nivel național, cât și interesul scăzut al operatorilor economici de a se implica în mecanismul de donare de alimente, a determinat modificarea/completarea cadrului juridic specific diminuării risipei de alimente. Astfel, cadrul juridic național specific diminuării risipei de alimente, reprezentat de Legea nr. 217/2016, republicată, a fost amendat prin Legea nr. 49/2024, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 225 din 18.03.2024, în scopul creșterii eficienței implementării acestuia.

Elementul definitoriu adus prin Legea nr. 49/2024 constă în introducerea caracterului obligatoriu pentru toți operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Diminuarea risipei alimentare, o obligație legală care poate aduce și beneficii fiscale
Risipa alimentară reprezintă o preocupare din ce în ce mai mare la nivel global, fiind în atenția principalelor organizații mondiale, dar și a...
Lidl anunță înființarea Federației Băncilor pentru Alimente din România
Lidl anunță înființarea Federației Băncilor pentru Alimente din România
Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (Food and Agriculture Organization of the United Nations) a declarat 29...
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Colaborarea, esențială pentru reducerea risipei alimentare
Reducerea risipei alimentare trebuie să reprezinte o preocupare tot mai mare pentru viitorul nostru și al generațiilor următoare, chiar și în...
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării
Modificările aduse legii privind diminuarea risipei alimentare au fost promulgate de președintele României, prin urmare devine oficial faptul că...