De ce este importantă tratarea apelor uzate provenite din industria alimentară și cum alegi partenerul ideal din acest domeniu

Apa este resursa esențială în procesul de producție al oricărui produs, cu atât mai mult în industria alimentară și a băuturilor. Industrializarea puternică, precum și schimbările climatice, au condus la scăderea resurselor de apă proaspătă.

Contextul actual necesită o implicare majoră atât a autorităților, a jucătorilor din economie, cât și a consumatorilor finali pentru reducerea consumului de apă și identificarea modalităților de optimizare a utilizării apei în viitor. Pentru companii, o strategie sustenabilă este aceea de a identifica posibilitățile și de a implementa proiecte de reutilizare, care să permită reducerea consumului de apă proaspătă în special și să asigure tratarea apei uzate pentru a evita ca poluanții să ajungă ulterior în natură. De ce este importantă tratarea apelor uzate provenite din industria alimentară și cum alegi partenerul ideal din acest domeniu

Știi ce consum de apă implică activitatea de producție a fabricii tale și cum poți deveni sustenabil pe termen lung?

În România, peste 50% din volumul total al apelor uzate provine din activitățile economice, iar industria alimentară și a băuturilor se numără printre domeniile care folosesc cele mai mari cantități, apa fiind un ingredient principal și totodată o resursă necesară în procesul de producție. Urmarea? O apă uzată, cu grad ridicat de poluare, care trebuie tratată conform standardelor în vigoare. Apa uzată poate reprezenta o sursă de contaminare reală întrucât în urma proceselor tehnologice în care este folosită, ajunge la un grad ridicat de încărcare organică. Toți acești poluanți ajung ulterior în pânza freatică sau în râuri, afectând ecosistemul natural, iar în timp, sănătatea populației.

Cum evaluezi posibilitatea tratării apelor industriale uzate în vederea reutilizării acestora în procesul de producție?

Plecând de la premisa că asigurarea unui flux sustenabil al apei uzate cu costuri adecvate bugetului disponibil este obiectivul tău, sunt anumite aspecte de care trebuie să ții cont atunci când planifici proiectul și alegi un partener din domeniu.
Eficiența procesului de tratare a apelor industriale uzate poate fi evaluată după indici specifici, care sunt măsurați atât înainte, cât și după procesul de tratare. Se urmăresc pH-ul, suspensiile solide, consumul biochimic de oxigen (CBO5), consumul chimic de oxigen (CCO-Cr), prezența azotului, a sărurilor și metalelor (Cu, Cr, Ni, Hg, Ag, Co, Zn, Na, K, Al, Cd), dar și prezența substanțelor organice și a microorganismelor. Costurile de investiție într-o stație de epurare sunt amortizate prin economiile ulterioare rezultate din reducerea costurilor de evacuare.

Cum diminuarea sau înlăturarea încărcărilor cu poluanți presupune instalații tehnologice specifice și complexe, partenerul ales pentru construcția stației de epurare, și a operării și a mentenanței ulterioare, devine vital pentru succesul proiectului pe termen lung. Acest partener are, de asemenea, rolul de a te sprijini în vederea respectării tuturor reglementărilor legale.

De ce trebuie să țineți cont înainte de a face o investiție într-o stație de epurare?

Dacă ai în plan o investiție într-o stație de epurare sau dacă dorești să o extinzi sau modernizezi pe cea existentă, trebuie să ai în vedere următoarele:

● Scopul unei stații de epurare este de a preveni poluarea mediului înconjurător, de a reduce toxicitatea și reziduurile rezultate, cu costuri și riscuri cât mai scăzute;
● Analizează cheltuielile de investiție (CAPEX) și pe cele de operare (OPEX);
● Asigură-te că soluția tehnologică propusă se pretează nevoilor și resurselor actuale și viitoare ale companiei tale;
● Analizează ofertele primite ținând cont de procesul, tehnologiile și echipamentele propuse, de nivelul de expertiză al echipei și al companiei în proiecte similare cu cel al companiei tale;
● Evaluează ofertele primite ținând cont de raportul cost-beneficiu pe termen lung;
● Solicită garanții fiecărui potențial partener, evaluează și compară perioada de timp acoperită de contract;
● Evaluează credibilitatea potențialului partener, inclusiv în funcție de gama de servicii post implementare pe care le oferă întrucât acest aspect poate oferi siguranță pe termen lung.

WABAG Water Services – soluții și tehnologii moderne, flexibile, fiabile și eficiente

Toate aspectele menționate anterior sunt îndeplinite numai de profesioniști în domeniu, care înțeleg că „apa este o resursă mult prea prețioasă pentru a fi folosită doar o dată“, iar un partener care este lider în domeniu va oferi servicii care își vor dovedi calitatea de la bun început și o vor menține în timp.

Stațiile de epurareconstruite de WABAG asigură performanța pe termen lung, sunt bazate pe procese automatizate cu costuri minime de operare, oferă garanția soluțiilor implementate și asigură parametrii de descărcare conform legislației în vigoare.

PEPSICo Internațional Kashira - Stația de Epurare a Apei Uzate: Modernizare și Extindere

default

WABAG Water Services SRL a fost partenerul PEPSICo în proiectul pentru reabilitarea și extinderea Stației de Epurare a Apei uzate a fabricii de producție de gustări sărate a PEPSICo Int. din KASHIRA (Rusia), din apropiere de Moscova, aceasta fiind prima unitate de producție a companiei, din Rusia.

PEPSICo produce chipsuri din cartofi în Kashira încă din anul 2002. După aproximativ 15 ani de funcționare, s-a dorit extinderea capacității de producție, ceea ce a dus la necesitatea extinderii stației de epurare a apei uzate, care avea nevoie oricum de modernizare.

Contractul a inclus modernizarea treptei de pretratare, tratării anaerobe, tratării aerobe, precum și liniei de tratare a nămolului. Instalația cuprinde o treaptă biologică cu tehnologie anaerobă de tip UASB și aerobă de tip CAS - bazin cu nămol activ. WABAG s-a ocupat de proiectare, furnizarea echipamentelor, instalarea, punerea în funcțiune și a oferit asistența tehnică în operarea stației de epurare. În urma implementării acestui proiect, capacitatea stației de epurare a apei uzate a crescut de la 45 m³/h la 60 m³/h.

Aria de expertiză a WABAG Water Services cuprinde servicii complete, de la proiectare, execuție și operare a stațiilor de tratare și epurare a apelor, până la servicii de management de proiect, punere în funcțiune și instruirea personalului operator, pentru aplicații din sectorul municipal, cât și din cel industrial. Misiunea companiei este de a asigura gestiunea eficientă a resurselor de apă, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, contribuind astfel în mod activ la protecția mediului înconjurător.

*Articol susținut de WABAG Water Services.

 

Sustenabilitatea în HoReCa e o afacere bună
Sustenabilitatea în HoReCa e o afacere bună
Sustenabilitatea a devenit un must-have în afaceri, indiferent de industria din care provenim. Vestea bună este că sustenabilitatea aduce avantaje...
GAMA&GAMA, performanță susținută la 30 de ani de existență pe piața locală
GAMA&GAMA, performanță susținută la 30 de ani de existență pe piața locală
După trei decenii de activitate pe piața locală, GAMA&GAMA mizează pe inovație continuă pentru a-și consolida poziția la nivelul mediului...