Venituri în creștere, dar profit în scădere pentru Purcari la nouă luni
Producătorul de vinuri Purcari a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an o cifră de afaceri de 199,77 de milioane de lei, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului 2021 când veniturile s-au ridicat la 166 de milioane de lei.
Dacă la nivel de cifră de afaceri compania a fost pe un trend ascendent, la nivel de profit, Purcari Wineries a raportat un declin de 11% pentru primele nouă luni. Concret vorbim despre un rezultat net de 35,36 milioane de lei, în timp ce primele nouă luni ale anului trecut au adus un profit de 39,78 de milioane de lei.
Dacă ne raportăm la trimestrul al treilea, producătorul vinurilor Purcari a înregistrat un declin de 25% la nivel de profit, până la 14,4 milioane de lei, în timp ce veniturile au marcat o creștere cu 27% față de T3 al anului 2021 ajungând la 75 de milioane de lei, potrivit raportului financiar publicat la BVB.
România, creștere a veniturilor de 11% la 9 luni pentru Purcari
În ceea ce privește evoluția în piețele principale, veniturile Purcari au urcat în primele nouă luni cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 17% în trimestrul al treilea. În Republica Moldova, veniturile companiei s-au majorat cu 29% faţă de primele nouă luni din 2021, în timp ce pe piaţa poloneză performanţa companiei s-a tradus prin creşterea cu 11% a veniturilor faţă de perioada ianuarie-septembrie 2022.
„A fost un an de recoltă record pentru grupul nostru și împreună cu achizițiile de struguri din surse terțe suntem pregătiți să beneficiem de o structură de costuri competitivă în 2023. Acest aspect este important, având în vedere presiunile inflaționiste continue, mai ales după sezonul agricol dificil din 2021. Suntem foarte optimiști cu privire la 2023”, spune Victor Bostan, Director Executiv Purcari Wineries PLC.
Societatea, fondată de Victor Bostan, are o capitalizare de circa 357 de milioane de lei şi este controlată în proporţie de circa 20% de Amboselt Universal Inc, restul revenind altor acţionari, conform datelor BVB. Grupul gestionează aproximativ 1.350 de hectare de podgorii şi operează cinci platforme de producţie în România şi Moldova. În octombrie, compania a preluat pachetul majoritar de acțiuni al unei crame cu ciclu complet din Bulgaria, cu 100 ha de vii proprii și o capacitate anuală de producție de peste un milion de sticle, prin achiziţia pachetului majoritar de 76% de la Angel’s Estate.