Piața proteinelor alternative, 290 de miliarde de dolari în 2035

Numărul consumatorilor care înlocuiesc deja, complet sau parțial, carnea din dietă cu proteine alternative crește de la an la an, iar un nou studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG) și Blue Horizon Corporation arată că alternativele de înlocuire a proteinelor, precum proteinele cultivate pe bază de plante, pe bază de microorganisme sau pe bază de celule animale, ar putea deveni o alternativă viabilă a cărnii pentru un procent de 90% dintre mesele noastre preferate până în 2035. Piața proteinelor alternative, 290 de miliarde de dolari în 2035

Potrivit raportului Food for Thought: The Protein Transformation, piața de înlocuire a proteinelor va crește de la 13 milioane de tone, cât era anul trecut, la aproape 100 de milioane de tone până în 2035, reprezentând 11% din piața totală de proteine, arată proiectele raportului. În scenarii mai optimiste, dacă procesul de inovare devine mai rapid, prețurile pe emisiile de CO2 cresc în continuare, iar fermierii care fac tranziția de la agricultura animală la producția alternativă de proteine primesc sprijin, această cantitate s-ar putea dubla chiar în următorul deceniu și jumătate.

„Fermierii joacă un rol important în tranziția către proteinele alternative. Ei trebuie să învețe să cultive soiurile potrivite pentru diferitele culturi care se folosesc în producerea de proteine alternative, adică culturile optimizate pentru consumul uman,” a declarat László Juhász Director General și Senior Partner al BCG.

„Pentru ca diversificarea proteinelor și trecerea la proteinele alternative să aibă succes, întregul sistem trebuie să evolueze pentru a susține în continuare mijloacele de trai ale fermierilor”, spune Lisa Sweet, șefa diviziei de strategie de afaceri și angajament la Centrul pentru Bunuri Publice Globale de la Forumul Economic Mondial.  În sprijinirea acestei tranziții, fermierii ar trebui ajutați prin stabilirea unor garanții ale prețurilor, încheierea de acorduri de aprovizionare pe termen lung și alte stimulente.

Înlocuirea ingredientelor de origine animală va fi o problemă cheie în următorii ani. Utilizarea proteinelor alternative poate contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU privind reducerea consumului, producției și foametei. Dacă creșterea de 11% a pieței evidențiată în studiul privind proteinele alternative se realizează până în 2035, înlocuirea cărnii și a ouălor ar reduce emisiile globale de CO2 cu mai mult de o gigatonă, în următorul deceniu și jumătate, echivalent cu emisiile anuale actuale de CO2 din Japonia.

Pe lângă reducerea emisiilor, utilizarea surselor alternative de proteine ar putea duce la economii semnificative de apă potabilă: estimările arată că agricultura ar putea economisi cel puțin 39 de miliarde de metri cubi de apă potabilă în următorul deceniu și jumătate, suficientă apă proaspătă pentru a aproviziona un oraș ca Londra, cu 9 milioane de locuitori, timp de 40 de ani.

Beneficiile asupra siguranței și durabilității mediului sunt incontestabile, însă principalul aspect al convingerii consumatorilor este acela de a obține o asemănare cât mai mare cu cea a produselor reale. Cea mai mare provocare pentru proteinele alternative este să atingă sau să depășească gustul, textura și prețul cărnii disponibile astăzi.

Pe baza cercetărilor realizate de BCG, acest lucru se va întâmpla în trei etape, în funcție de tipul de proteină pe care consumatorii doresc să îl înlocuiască:

• Alternativele pe bază de plante, cum ar fi burgeri, produse lactate și înlocuitori ai ouălor din soia, mazăre și alte proteine din plante vor atinge paritatea până în 2023 sau mai devreme.

• Proteinele alternative produse din microorganisme precum ciuperci, drojdii și alge unicelulare ar putea atinge paritatea dorită până în 2025.

• Proteinele cultivate direct din celule animale pot îndeplini așteptările de mai sus până în 2032.

Între 2015 și 2020, valoarea investițiilor de capital de risc în industria proteinelor alternative a depășit 4 miliarde de dolari, ceea ce reflectă faptul că investitorii văd bune oportunități de investiții în tranziția către proteinele alternative. Deși va fi necesar un capital semnificativ pentru îmbunătățirea tehnologiilor și pentru a permite utilizarea industrială a acestora, rezultatele investiției se vor vedea, cel mai probabil, în deceniile următoare. Până în 2035, dimensiunea pieței ar putea ajunge la 290 de miliarde de dolari, ceea ce este echivalent cu PIB-ul Finlandei pentru 2020.


 

Plant-based, era unei noi generații de produse
Plant-based, era unei noi generații de produse
Chiar dacă pentru mulți consumatori carnea și lactatele reprezintă alimente de bază, tiparele de consum sunt în schimbare și producătorii fac...
Filgud, de la stil de viață la business cu perspectivă pe termen lung
Filgud, de la stil de viață la business cu perspectivă pe termen lung
Pe Andrei Roșu mulți îl cunosc ca pe un sportiv de anduranță și multiplu recordman mondial. Este însă și antreprenor, unul care a reușit...
Singapore, prima țară din lume care a aprobat comercializarea cărnii produsă în laborator
Singapore, prima țară din lume care a aprobat comercializarea cărnii produsă în laborator
Pe măsură ce cererea de produse care înlocuiesc proteina animală este în continuă creștere, la nivel global apar tot mai multe inițiative...
Plant-based: de la trend la obișnuință
Plant-based: de la trend la obișnuință
Sănătatea și starea de bine au devenit factori importanți în procesul de decizie al consumatorilor, iar anul acesta nu a făcut decât să...