Importurile de alimente, în scădere după primele trei luni din acest an
Companiile din România au importat alimente și animale vii în valoare de 2,81 miliarde euro în prima trei luni ale acestui an și, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, importurile pe acest segment au scăzut cu 2,2% față de perioada similară a anului 2023. Cumulat, importurile din această categorie reprezentau la finalul lunii martie 2024 9,5% din totalul mărfurilor cumpărate de România de pe piețele externe.
În perioada analizată de INS, a scăzut și cererea companiilor active în România pentru băuturi și tutun, valoarea acestora fiind de 240,9 milioane euro, cu 15,4% sub nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului 2023. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, băuturile și tutunul reprezentau la finalul lunii martie 0,8% ca pondere în totalul importurilor realizate în primul trimestru al acestui an.
Tot despre scădere vorbim și în privința exporturilor. În cazul exporturilor de alimente și animale vii, scăderea a fost de 7,6% în primele trei luni ale acestui an față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor INS. Valoarea cumulară a exporturilor din această categorie a fost de 1,67 miliarde euro, adică 7,3% din totalul din totalul bunurilor exportate de companiile din România în perioada analizată.
Dacă ne referim la schimburile comerciale de băuturi și tutun, valoarea acestora a fost de 500 de milioane de lei, în scădere cu 4,8% față de primul trimestru al anului trecut.
Cumulat, în primele trei luni ale acestui an, exporturile totale au însumat 22,94 miliarde euro, în scădere cu 3,7% față de același interval din 2023, în timp ce importurile au scăzut cu 3,2%, până la valoarea de 29,64 miliarde euro. Drept urmare, deficitul balanței comerciale în perioada ianuarie – martie 2024 a fost de 6,69 miliarde euro, cu 103,3 milioane euro mai mic decât în perioada similară a anului 2023.