Fabrică de reciclare PET-uri, inaugurată de Alpla la Târgu Mureș în urma unei investiții de 7,5 mil. euro

Asocierea formată din Grupul Alpla (Austria), Ecohelp SRL (România) şi United Polymer Trading (Elveţia) a inaugurat, la Târgu Mureş, fabrica PET Recycling Team. Construită în urma unei investiţii de 7,5 milioane de euro, unitatea va livra 18.000 de tone de plastic reciclat pe an pentru îmbuteliatorii de băuturi răcoritoare, produse lactate, apă minerală, bere și ulei din România și din regiune, potrivit Pagina de Sustenabilitate. Fabrică de reciclare PET-uri, inaugurată de Alpla la Târgu Mureș în urma unei investiții de 7,5 mil. euro

Printr-un proces tehnologic inovativ, dezvoltat în urma unor cercetări care au durat peste un deceniu, fulgii de PET reciclat sunt procesați în noua fabrică de la Târgu Mureș în granule PET de puritate alimentară – o materie primă foarte solicitată de industrie, în perspectiva obiectivului european „rPET 2025”.

Potrivit oficialilor Alpla, grupul produce anual aproximativ 203.000 tone de rPET şi 74.000 de tone de rHDPE, iar până în anul 2025, grupul va investi 50 de milioane de euro pe an în extinderea continuă a activităţilor de reciclare.

Prima linie de extrudare pentru producţia de granule rPET de înaltă calitate din fulgi PET a PET Recycling Team Târgu Mureş a fost pusă deja în funcţiune, iar granulele rPET de calitate alimentară obţinute prin acest proces servesc ca materie primă pentru noi preforme şi sticle.

„De peste un deceniu, eu şi echipa mea dezvoltăm un proiect de cercetare continuă în domeniul reciclării PET-urilor. Astfel, în 2020 am finalizat proiectul primei linii tehnologice care produce în acest moment fulgii PET a căror calitate a fost apreciată a fi printre cele mai bune la nivelul Uniunii Europene. A fost un proiect pornit de la zero”, a declarat Mihai Moloiu, Directorul General al PET Recycling Team și unul dintre cei trei asociați ai noii fabrici.


Citește și Piața ambalajelor în FMCG, de la necesitate la sustenabilitate


Joint-venture-ul PRT Târgu Mureș a fost infiinţat în toamna anului 2021 şi combină seturile de competenţe ale celor trei companii implicate: Alpla – deţine o experienţă ca specialist global în reciclare şi producător de ambalaje, United Polymer Trading (UPT) – are o reţea extinsă de distribuţie a materialelor plastice şi a materialelor reciclate, iar compania locală Ecohelp SRL furnizează fulgi de PET reciclaţi din PET-uri colectate din deşeurile menajere, în urmă unei inovaţii proprii.

„Atât România, cât şi macro-regiunea aveau nevoie de un astfel de producător, întrucât este firesc să procesezi acasă ceea ce colectezi şi reciclezi acasă. Nu întâmplător locaţia noastră este chiar în centrul României – la distanțe egale de toți clienții noștri existenți și potențiali”, a declarat Mihai Moloiu.

Potrivit Ministerului Mediului, România este codaşa Europei la reciclarea deşeurilor municipale, cu doar 11,3%, comparativ cu media Uniunii Europene care este peste 40%.

„18.000 de tone de reciclare de PET-uri înseamnă foarte mult şi îmi doresc din suflet cât mai multe fabrici de reciclare în România. Ne dorim cu toţii să nu mai vedem PET-uri aruncate sau depozitate şi aruncate pe toate terenurile care sunt abandonate. Deocamdată, nu au fost alte solicitări [pentru obținerea de autorizații de mediu, în vederea realizării unor investiții similare, n.n.) […]”, a declarat Adrian Bidu, Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Maxi Pet deschide un nou hipermarket cu o investiție de 250.000 de euro
Maxi Pet deschide un nou hipermarket cu o investiție de 250.000 de euro
Maxi Pet își extinde rețeaua cu un nou hipermarket, în Râmnicu Vâlcea, după o investiție totală de 250.000 de euro. Retailerul ajunge...
Carrefour lansează cea de-a patra ediție a campaniei Plata cu PET
Carrefour lansează cea de-a patra ediție a campaniei Plata cu PET
Carrefour România lansează cea de-a patra ediție a campaniei Plata cu PET, în 20 de hypermarketuri din țară. Campania este derulată în...
 Coca-Cola HBC România, investiție de peste 8 mil. euro în fabrica din Ploiești
Coca-Cola HBC România, investiție de peste 8 mil. euro în fabrica din Ploiești
Coca-Cola HBC România, liderul pieței locale de băuturi răcoritoare, a planificat o investiție strategică la nivel de grup, respectiv...
Mihaela Hoffman, Coca-Cola HBC: În prezent, aproape 20% din portofoliul nostru este ambalat în rPET
Mihaela Hoffman, Coca-Cola HBC: În prezent, aproape 20% din portofoliul nostru este ambalat în rPET
Deși introducerea rPET, un ambalaj 100% reciclat, a coincis cu criza Covid, Coca-Cola HBC a extins anul acesta utilizarea de PET reciclat pentru...