Doar 30% dintre elevii români știu ce înseamnă reciclarea deșeurilor

Doar 30% dintre elevii din România au participat la programe în care au învățat despre importanța colectării selective și reciclarea deșeurilor, arată o analiză Clean Recycle. Doar 30% dintre elevii români știu ce înseamnă reciclarea deșeurilor

Școlile fac parte din instituțiile publice cu cele mai mari cantități de deșeuri generate anual, dar infrastructura de management al deșeurilor în cazul acestora este deficitară, mai arată analiza. Autoritățile locale sunt cele care sunt obligate să pună la dispoziția școlilor pubele special colorate, în care elevii și profesorii să poată colecta selectiv. Cele mai mari cantități de deșeuri sunt generate de școlile din marile orașe, iar majoritatea sunt deșeuri menajere, carton și hârtie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticlă, potrivit datelor Clean Recycle.

“Comportamentul eco-responsabil începe din școală. Elevii trebuie îndrumați și informați cu privire la importanța protejării mediului, ceea ce implică și învățarea colectării selective și reciclarea deșeurilor încă din școală. Este un proces care trebuie să devină o normalitate și să facă parte din viețile noastre. Economia circulară contribuie la o economie sustenabilă și un viitor mai bun, pentru toți”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

Față de 2007, când doar 0,4% dintre deșeurile municipale erau reciclate, procentul a ajuns la peste 11% în 2019. Din anul 2025 însă, țintele impuse de Uniunea Europeana vor fi de 55%, iar România va avea de recuperat inclusiv decalajul educațional, pentru a putea îndeplini țintele de mediu.

Hârtia și cartonul sunt principalele deșeuri de ambalaje generate în România, urmate de plastic, lemn și metal. În ceea ce privește reciclarea plasticului, România a cunoscut un avans considerabil privind valorificarea acestui tip de ambalaj periculos pentru mediu. În 10 ani, cantitatea de plastic reciclat a crescut de la 15% în 2008, la 43% în 2018, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP). Compania gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice. Clean Recycle a raportatun volum de business de 3,8 milioane de euro și 56.000 tone de deșeuri de ambalaje colectate în prima jumătate a anului. Astfel, compania estimează o cifră de afaceri de 10 milioane de euro până la finalul anului și un volum total de peste 170.000 tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deșeuri de pe piață.

Clean Recycle: România înregistrează o nouă scădere în reciclarea deșeurilor de ambalaje
Clean Recycle: România înregistrează o nouă scădere în reciclarea deșeurilor de ambalaje
România continuă să înfrunte provocări majore în gestionarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Potrivit...
Clean Recycle: De Paște, românii consumă mai mult și aruncă și mai mult
Clean Recycle: De Paște, românii consumă mai mult și aruncă și mai mult
Creșterea semnificativă a consumului în perioada sărbătorilor de Paște duce automat și la creșteri ale...

La nivelul anului trecut, compania a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea, raportarea) a 160.000 tone de deșeuri din ambalaje de pe piața din România, în special de la companii din domeniul FMCG și retail.

Deși România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce privește activitatea de colectare separată și reciclare, cifrele de țară sunt mult în urmă față de media europeană, în condițiile în care țintele impuse de Uniunea Europeană cresc gradual. Conform datelor Eurostat, România reciclează de patru ori mai puțin decât media țărilor europene. Până în 2025, România trebuie să atingă o rată de reciclare de 55%, dar țara noastră nu a atins nici ținta anterioară de 50%, stabilită pentru 2020. În luna februarie 2022, România a fost dată din nou în judecată de Comisia European pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi, conform unei decizii din 2018. În acest moment, România trebuie încă să mai închidă 42 de gropi de gunoi ilegale.
 

Peste 6 mil. euro plătite către Fondul pentru Mediu de companiile care nu și-au trimis deșeurile de ambalaje la reciclat
Peste 6 mil. euro plătite către Fondul pentru Mediu de companiile care nu și-au trimis deșeurile de ambalaje la reciclat
Companiile care activează în România și care nu și-au valorificat deșeurile de ambalaje puse pe piață au...
Rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje a scăzut în România
Rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje a scăzut în România
Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata sa de reciclare este de doar...
Cum arată planul României pentru gestionarea deșeurilor. Valoarea proiectului: 1,2 mld. euro
Cum arată planul României pentru gestionarea deșeurilor. Valoarea proiectului: 1,2 mld. euro
România va avea la dispoziție, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un buget de 1,2 miliarde de euro...
Clean Recycle estimează o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în acest an
Clean Recycle estimează o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în acest an
Clean Recycle, unul dintre cei mai mari jucători pe piața locală de transfer de responsabilitate în domeniul...