Cheltuielile cu alimentele vor crește la nivel global cu 540 mld. euro în acest an
Cheltuielile cu alimentele vor crește anul acesta la nivel global cu 540 de miliarde de euro față de 2023, până la 8,1 trilioane de euro, arată datele Stocklytics.com.
Bugetul alocat pentru mâncare la nivel mondial va fi în 2024 mai mare cu 2,25 trilioane de euro față de valoarea înregistrată înainte de pandemia Covid-19. Această evoluție va continua, urmând ca până în 2029 cheltuielile să se majoreze cu încă 36%, atingând 11,16 trilioane de euro.
”Pandemia de Covid-19 și inflația sunt doi factori care au determinat creșterea abruptă a prețurilor la alimente în ultimii cinci ani, inflația alimentară devenind o problemă majoră la nivel mondial. Și chiar dacă prețurile alimentelor nu mai sunt la nivelul ridicat din 2022, ele rămân la un punct istoric, reprezentând o problemă reală pentru gospodării din întreaga lume. Și nu există nicio șansă ca aceste prețuri să revină la nivelul dinainte de pandemie”, a punctat Jastra Kranjec, analist în cadrul Stocklytics.com.
Cheltuielile globale cu alimentele au crescut cu 38% în perioada 2019 și 2024.
"Spre exemplu, piața chineză va experimenta o creștere de 42% în următorii cinci ani în ceea ce privește cheltuielile cu alimentele, până la valoarea de 1,98 trilioane de euro. India va aloca 1,15 trilioane de euro pentru mâncare în 2029, cu 44% mai mult comparativ cu acest an. SUA și Japonia vor afișa un avans mai mic în această privință, de 20%, respectiv 10%”, a mai spus analistul Stocklytics.com.
În timp ce bugetul alocat alimentelor va crește cu 36%, volumele cumpărate de fiecare persoană în parte vor crește cu doar 12%, de la 339 kg la 382 kg.
Unele categorii de produse, printre care pâine, carne, ulei, pește și fructe de mare, vor afișa cele mai importante creșteri de prețuri în următorii cinci ani. Spre exemplu, prețurile la carne vor cunoaște o creștere estimată de 17% până la 9,59 euro în 2029.
Deși rata inflației a încetinit în luna august față de iulie, alimentele continuă să coste mai mult de la o lună la alta în România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Alimentele costau în august cu 3,02% mai mult decât în luna decembrie a anului trecut și cu 4,25% mai mult decât în august 2023. Cartofii și legumele sunt din nou în topul scumpirilor în luna august deși, în mod normal, în această perioadă ar fi trebuit să fie resimțite scăderile sezoniere de preț luând în calcul producția agricolă locală.