Businessul Henkel, sub impactul inflației

Scumpirea substanțială a materiilor prime se resimte la nivelul performanței financiare raportată de Henkel. Deși vânzările producătorului sunt în creștere, nu același lucru se poate spune despre profitul înregistrat.  Businessul Henkel, sub impactul inflației

Concret, vânzările Henkel au crescut cu aproape 9% în prima jumătate a acestui an, până la 10,91 miliarde de euro. Cu toate acestea, profitul brut (EBIT) a scăzut cu 18,7%, ajungând la 1,17 miliarde de euro, în timp ce profitul net a fost înjumătățit, de la 942 de milioane la 447 de milioane, potrivit retaildetail.eu.

„În ciuda unor creșteri semnificative de prețuri, a unui management strict al costurilor și a unor îmbunătățiri suplimentare ale eficienței operațiunilor interne, aceste efecte inflaționiste nu au putut fi compensate în totalitate", explică reprezentanții companiei.

Producătorul susține că situația din piață este una foarte dificilă și impredictibilă, principala cauză pentru reducerea profitului fiind mixul dintre creșterea drastică a prețurilor materiilor prime și a costurilor de logistică.


Citește și Georgiana Iancu, EY România: Sectorul bunurilor de larg consum se află din nou la o răscruce de drumuri


Totodată, Henkel se află și în plin proces de restructurarea, unul care s-a dovedit a fi destul de costisitor. Până la începutul anului următor, compania vrea să unească diviziile de Beauty și Home Care într-o singură entitate. În același timp, Henkel își revizuiește portofoliul de mărci. Mai exact, toate operațiunile și mărcile cu o cifră de afaceri totală mai mică de un miliard de euro sunt în prezent în curs de revizuire. În plus, ca răspuns la războiul din Ucraina, grupul s-a retras complet din Rusia și Belarus la jumătatea lunii aprilie. Potrivit CEO-ului Carsten Knobel, această decizie va avea un impact de aproximativ 1 miliard de euro la nivelul vânzărilor.

Obiectivul Henkel, scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 100 de tone metrice până în 2025
Obiectivul Henkel, scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 100 de tone metrice până în 2025
Henkel continuă transformarea ecologică a operațiunilor sale globale, vizând reducerea emisiilor de dioxid de...
Vânzările Henkel au înregistrat un nivel record în T3
Vânzările Henkel au înregistrat un nivel record în T3
Gigantul Henkel a raportat pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an financiar un nivel record al vânzărilor,...

Totodată, în primăvara acestui an, Henkel anticipa o creștere de aproximativ 20% pentru acest an în cazul prețurilor materiilor prime, dublu față de cifra estimată la începutul acestui an. Doar costurile suplimentare ar urma să ajungă la două miliarde de euro, potrivit Henkel, fiind de altfel prima dată în istoria companiei când s-a lovit de creșteri de preț de o asemenea amploare.

Henkel se așteaptă la o creștere organică a vânzărilor la nivel de grup cuprinsă între 3,5 - 5,5% în anul fiscal 2022, față de intervalul 2 – 4% estimat anterior. Evoluțiile pozitive sunt din nou puse pe seama cererii venite din industria adezivilor, căci așteptările privind creșterea organică a vânzărilor pentru diviziile Beauty Care și Laundry & Home Care rămân neschimbate.

Vânzările Henkel, în creștere în prima parte a acestui an
Vânzările Henkel, în creștere în prima parte a acestui an
Henkel a raportat o creștere organică semnificativă a vânzărilor în primul trimestru din acest an și a revizuit...
Henkel se retrage din Rusia
Henkel se retrage din Rusia
Gigantul german Henkel va închide afacerea din Rusia pe fondul războiului din Ucraina, punctând că va continua să...
Henkel continuă să investească în tehnologii care permit reducerea emisiilor de CO2
Henkel continuă să investească în tehnologii care permit reducerea emisiilor de CO2
Fabrica diviziei Henkel Laundry & Home Care din Düsseldorf și unitatea de producție a diviziei Henkel Beauty Care...
Vânzările Henkel, creștere de 3,9% în Q3 potrivit datelor preliminare
Vânzările Henkel, creștere de 3,9% în Q3 potrivit datelor preliminare
Cererea crescută în privința produselor pentru îngrijirea casei și a detergenților se reflectă în bilanțul...