FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării

Facilități fiscale pentru companiile care donează alimentele aproape de data expirării

Modificările aduse legii privind diminuarea risipei alimentare au fost promulgate de președintele României, prin urmare devine oficial faptul că firmele care vor dona alimentele aflate aproape de data expirării vor primi facilități fiscale.

În expunerea de motive, inițiatorii modificărilor legale susțineau că, în forma veche a legii 217/2016, completată de legea 200/2018, tranzacțiile cu alimente/produse agroalimentare care respectă condițiile privind diminuarea risipei alimentare sunt considerate „livrare de bunuri” potrivit Codului Fiscal, astfel că pentru donatori, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, reprezenta o cheltuială nedeductibilă.

În urma modificărilor legislative, operatorii economici care transferă alimente prin donare vor fi scutiți de plata TVA.

Noile prevederi arată că este vorba despre „transferul alimentelor destinate consumului uman, aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, în situația în care acesta este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare.”

În plus, este specificat și faptul că transferul alimentelor către operatorii receptori se face în baza unui contract și alimentele transferate se consideră „a face obiectul darului manual în sensul art. 1011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicat, cu modificările ulterioare, indiferent de valoare.”

Completările legii definesc și „operatorii receptori (organizații beneficiare)” ca fiind operatorii din sectorul agroalimentar care desfășoară activități înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ce răspund de respectarea legislației din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori”.

Guvernul are 30 de zile termen de la data intrării în vigoare a noii legi să modifice și să completeze în mod corespunzător normele metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 51/2019, precum și normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content