FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > EY România: Randamentele așteptate de investitori au atins nivelul anterior crizei sanitare

EY România: Randamentele așteptate de investitori au atins nivelul anterior crizei sanitare

Costul capitalului a urmat o tendință descrescătoare în ultimul trimestru din 2020 pentru majoritatea industriilor, după fluctuațiile înregistrate în prima parte a anului trecut, conform analizei sectoriale EY România.

Sectorul bunurilor de consum, unul dintre sectoarele cele mai expuse la incertitudinea provocată de criza Covid-19, a înregistrat cele mai mari fluctuații ale costului capitalului pe parcursul anului 2020.

Dacă după primul semestru al anului piața indica o creștere a costului capitalului pentru această industrie de peste 2 puncte procentuale, comparativ cu începutul anului, luna decembrie 2020 a arătat indicatori comparabili cu aceeași perioadă a anului 2019.

Cât despre sectorul IT și cel al telecomunicațiilor, aici au fost înregistrate valori minime ale costului capitalului la finalul anului 2020.

„Pentru majoritatea industriilor analizate, perspectiva unor programe de relansare economică și a unor scheme de fonduri nerambursabile a redus volatilitatea din piață și a determinat ca randamentele așteptate de investitori să fie similare celor observate anterior crizei provocate de Covid-19”, declară Ileana Guțu, Partener Asociat și Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiară și analize economice, EY România.

Sectorul proprietăților imobiliare, precum și cel de IT au înregistrat creșteri accelerate ale randamentelor așteptate de investitori în prima parte a anului 2020, urmate de scăderi semnificative în trimestrele III și IV 2020.

Astfel, prin comparație cu ultimii cinci ani acoperiți de analiza EY România, la finalul anului 2020, sectorul IT și cel al telecomunicațiilor au atins valori minime ale costului capitalului, marcând gradul de adaptabilitate al acestor sectoare la noul mediu de afaceri.

Nivelul atins de cele două industrii în decembrie 2020 se situează cu aproximativ 0,5 – 1,5 puncte procentuale mai jos față de perioada anterioară crizei provocate de pandemie (decembrie 2019) și cu 2 – 3 puncte procentuale sub valorile maxime înregistrate până acum (iunie 2020).

Atât în ultimele trei luni ale anului trecut, cât și pe toată perioada analizată (5 ani), sectoarele ale căror randamente înregistrează valori scăzute și au o evoluție relativ constantă rămân cele ale materiilor prime și produselor industriale, precum și cel al energiei.

Tendința ascendentă a multiplicatorilor financiari în a doua parte a anului 2020 indică revenirea și normalizarea pieței

Dacă în prima parte a anului 2020 evenimentele au determinat o stagnare a pieței prin amânarea tranzacțiilor, multiplicatorii financiari pentru toate industriile fiind la minime istorice, finalul anului a reflectat un reviriment al pieței.

Începând cu trimestrul trei al anului trecut, optimismul investitorilor a revenit, iar multe tranzacții au fost reluate. Activitatea de pe piața de fuziuni și achiziții a continuat să crească în ultimele trei luni din 2020, iar interesul pentru viitoare investiții și nivelul de lichiditate din piață pot deschide orizonturi pentru noi oportunități și în 2021. 

„Companiile cu o poziție financiară istorică stabilă au beneficiat în mod particular de contextul actual al pieței. Investitorii sunt dispuși să plătească suplimentar pentru acele companii care au avut resursele să depășească cu bine șocul inițial provocat de debutul pandemiei, care au un plan de afaceri sustenabil și o poziție bilanțieră robustă. Pentru majoritatea industriilor, multiplicatorii de piață se situează la un nivel comparabil cu finalul anului 2019”, spune Ileana Guţu.

Revenirea din a doua jumătatea a anului 2020 generează valori ridicate ale multiplicatorilor financiari din sectorul serviciilor medicale și cel al proprietăților imobiliare, marcând gradul de oportunitate și de atractivitate al acestor piețe.

O evoluție ascendentă constantă și susținută poate fi observată pentru sectorul IT pe toată perioada analizată, iar restricțiile cauzate de Covid-19 au contribuit la accelerarea creșterii cererii pentru active și soluții digitale.

Analiza trimestrială a valorii de piață a companiilor se bazează pe datele financiare pentru anul trecut, recent publicate de companiile listate din principalele zece sectoare de activitate din România: bunuri de consum și de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informației, materii prime, proprietăți imobiliare și servicii de telecomunicații.   

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content