FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Efectul relaxării măsurilor de siguranță: comerţul cu amănuntul, creștere de aproape 43% în aprilie

Efectul relaxării măsurilor de siguranță: comerţul cu amănuntul, creștere de aproape 43% în aprilie

Revenirea consumului privat se resimte puternic în cifra de afaceri raportată de comercianți. Datele Institutului Național de Statistică arată că în luna aprilie a acestui an volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere per ansamblu cu 42,8% (serie brută) față de aceeași lună a anului trecut.

În privința mărfurilor alimentare, băuturi şi tutun avansul a fost de 21,2%, în timp ce creșterea  înregistrată la vânzările de produse nealimentare a fost de 62,5%, iar în cazul comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate INS arată un avans de 56,5%.

Luând în calcul seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021 comparativ cu luna aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere per ansamblu cu 38,4%. Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au înregistrat o creștere de 17,9%, produsele nealimentare de 57,3%, iar comerţul cu amănuntul al carburanţilor a bifat o creștere de 56,9%.

Cifrele indică efectele relaxării în contextul pandemiei din moment ce luna aprilie a anului trecut se afla încă sub stare de urgență, cu limitări privind libera circulație a populației.

Luând în calcul evoluție lună la lună, în aprilie vânzările magazinelor creșteau cu doar 1,2% față de martie. Vânzările de alimente, băuturi și tutun au fost în creștere cu 7,1% (serie brută), cele de produse nealimentare au înregistrat un plus de 6,9%, în timp ce vânzările de carburanți erau în scădere cu 2,4%.

Cumulat, în intervalul ianuarie – aprilie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 12,5% (serie brută) datorită evoluțiilor pozitive a vânzărilor de produse nealimentare (+22,0%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor (+9,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,2%).

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content