FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Cooperativa Agricolă Bostănăria vrea afaceri de 4 mil. lei din vânzarea de pepeni în 2022

Cooperativa Agricolă Bostănăria vrea afaceri de 4 mil. lei din vânzarea de pepeni în 2022

Patru fermieri din localitatea Gheorghe Doja, județul Ialomița, și traderul de fructe și legume Microfruits au fondat, la începutul anului trecut, Cooperativa Agricolă Bostănăria, specializată în producția mai multor soiuri de pepeni, estimând pentru acest an o cifră de afaceri de patru milioane de lei.

În acest an Cooperativă Agricolă Bostănăria marchează atât primul an de producție în această formulă, cât și lansarea brandului de pepeni românești Bostănăria. În acest sezon, cooperativa comercializează mai multe tipuri de pepeni – verde, negru, fără semințe, Charleston, Yellow Watermelon și patru specialități de pepene galben. Suprafața totală cultivată în acest an este de 65 de hectare, localizate în Gheorghe Doja, județul Ialomița, al doilea mare bazin de producție de pepeni din România. O pondere de 90% din această suprafață este alocată culturilor de pepene verde, pe restul de 10% cultivându-se patru soiuri de pepene galben.

În sezonul actual, început la finalul lunii iunie și care se va încheia în septembrie, membrii cooperativei estimează o producție totală de 3.500 – 4.000 de tone de pepeni, din care circa 3.000 de pepeni verzi.

An de an cea mai mare incertitudine pentru noi era valorificarea producției, iar această asociere ne aduce mai multă liniște în privința vânzărilor. O altă provocare pentru noi, fermierii, este volatilitatea prețurilor, iar o planificare mai bună, pe tot lanțul de producție și vânzare, ne ajută să avem o mai bună predictibilitate a sezonului. Ca producător este aproape imposibil să planifici investiții și să te dezvolți fără să ai certitudinea unor contracte de valorificare a produselor. În prezent, colaborăm cu Mega Image și Carrefour, retailer în care suntem prezenți și cu marcă privată”, spune Andrei Boitoș, Președinte și membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria.

Citiți și: Studiu: Produsele românești, cu 30% mai căutate decât în anii trecuți

După acest prim sezon, cooperativa își propune să extindă suprafața cultivată cu pepeni la 150 de hectare. Culturile de pepeni se află la o distanță de aproximativ 100 de km față de cele mai importante depozite logistice ale marilor retaileri. La rândul său, Microfruits dispune de un depozit clasa A, alcătuit din 14 camere frigorifice, o cameră de producție, un spațiu de procesare/ambalare și o flotă auto proprie formată din 27 de tiruri și camioane.

Pe lista obiectivelor pentru acest an se află finalizarea lucrărilor de construcție a primului depozit al cooperativei, situat în localitatea Gheorghe Doja, cu o suprafață de circa 500 mp. În total, bugetul de investiții pentru 2022 se ridică la 150.000 de euro.

Totodată, cooperativa intenționează ca 10% din producția din acest an să fie exportată în țări precum Olanda, Austria, Germania sau Polonia, iar pentru 2023 fondatorii Bostănăria vor să majoreze procentul exporturilor la 20%.

În următorii cinci ani, membrii cooperativei și-au propus să atragă noi membri, să dubleze capacitatea de depozitare, să achiziționeze noi utilaje agricole și echipamente de spălare și sortare și diversificarea culturilor (ex. castraveți). Investițiile vor fi realizate atât prin reinvestirea profitului anual obținut, cât și prin accesarea de fonduri europene.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content