FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Ce amenzi a dat Consiliul Concurenței anul trecut: “În orice criză apar profitori care urmăresc să facă bani în ape tulburi”

Ce amenzi a dat Consiliul Concurenței anul trecut: “În orice criză apar profitori care urmăresc să facă bani în ape tulburi”

Consiliul Concurenţei a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 407 milioane lei (82,73 milioane euro), valoare care situează anul 2021 pe locul 3 în clasamentul amenzilor totale aplicate de autoritate.

“Provocările sunt multe. Însă cred că România s-a descurcat surprinzător de bine din punct de vedere economic. După 15 ani avem însă din nou inflație cu două cifre, ceea ce naște nemulțumiri la nivelul consumatorilor. De data aceasta principala cauză a creșterii prețurilor este războiul din Ucraina. În orice criză apar profitori care urmăresc să facă bani în ape tulburi. Aici intervenim noi și acolo unde identificăm existența unor carteluri vom lua măsurile care se impun. Așa am făcut în cazul înțelegerilor pentru prețurile la ouă sau pâine”, a explicat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Anul trecut Consiliul Concurenței a amendat cu aproximativ 2,78 milioane euro cinci companii din domeniul producției și/sau comercializării ouălor de consum din România - Toneli Holding SA, Avicola Lumina SA, Avicola București SA, Albatros Gold SRL, Super Eggs SRL și asociația administrată de acestea - pentru coordonarea politicilor comerciale referitoare la livrările de produse pe piață, cu scopul de a crește artificial prețurile produselor sau cel puțin de stopare a scăderii prețurilor. Avicola București SA a recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi a beneficiat, astfel, de reducerea amenzii.

De asemenea, autoritatea de concurenţă a finalizat anul trecut 11 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, 55% dintre acestea fiind cazuri de înțelegeri de tip cartel.

La sfârşitul anului 2021, Consiliul Concurenţei avea în derulare 37 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care peste jumătate vizează înțelegeri de tip cartel.

Pe de altă parte, au fost autorizate 81 de concentrări economice, cele mai multe din ultimii 15 ani. Din cele 81 de concentrări economice, una a fost autorizată cu condiţii: preluarea Foodpanda de către Glovoappro.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content