FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > BNR majorează prognoza de inflație pentru finalul acestui an, prețurile volatile ale alimentelor fiind între motive

BNR majorează prognoza de inflație pentru finalul acestui an, prețurile volatile ale alimentelor fiind între motive

Banca Națională a României a revizuit în creștere prognoza de inflație pentru sfârșitul acestui an, potrivit raportului asupra inflației publicat de BNR. Concret, în raportul din luna martie, banca centrală estima o rată a inflației de 3,4% pentru finalul anului 2021, iar în raportul aferent lunii mai, rata anuală a inflației este estimată la 4,1%.

„Rata anuală a inflației IPC s-a majorat considerabil în trimestrul I 2021 (+0,99 puncte procentuale, până la 3,05%), apropiindu-se de limita superioară a intervalului de variație din jurul țintei. Saltul de dinamică a fost imprimat de componenta energetică a coșului de consum, în contextul liberalizării pieței de electricitate pentru consumatorii casnici începând cu 1 ianuarie, respectiv al accentuării pantei ascendente a cotației țițeiului”, se arată în raportul BNR.

În ceea ce privește componenta alimentară, banca centrală explică că evoluția nefavorabilă a cererii din partea industriei ospitalității și, într-o măsură mai redusă, a celei de pe segmentul de retail au favorizat, de asemenea, o tendință dezinflaționistă la nivelul acestei grupe, însă mai moderată ca intensitate.

Redistribuirea unei părți a veniturilor populației – care nu a putut fi cheltuită pentru achiziția de servicii –, către procurarea de bunuri durabile și semidurabile, a contribuit la o dinamică robustă a vânzărilor, având ca efect presiuni inflaționiste în ușoară creștere pe segmentul bunurilor nealimentare.

Astfel, coșul de consum este caracterizat de o frecvență medie ajustată de modificarea prețurilor de circa 24%, potrivit analizei BNR. „Acest indicator variază destul de mult în funcție de diferitele tipuri de bunuri și servicii – volatilitatea cotațiilor materiilor prime internaționale imprimă flexibilitate la nivelul prețurilor finale în cazul bunurilor energetice și al alimentelor neprocesate, în timp ce prețurile altor categorii de bunuri și servicii sunt mai rigide. Pe de o parte, ieftinirile se produc destul de des, ceea ce semnalează prevalența unui mediu competitiv în economia autohtonă (concluzie la care ajung și alte studii de specialitate), iar pe de altă parte, dimensiunea modificărilor de preț este amplă”, explică analiștii BNR.

Totodată, contribuții relativ importante, dar în sens dezinflaționist, au revenit grupei alimentelor cu prețuri volatile, respectiv produselor din tutun. În primul caz, accentuarea traiectoriei deflaționiste a prețurilor volatile ale alimentelor a fost favorizată de menținerea constrângerilor asupra activității industriei ospitalității, în timp ce în cel de-al doilea caz, aportul dezinflaționist are o natură temporară, fiind asociat calendarului ușor diferit de încorporare a majorărilor de acciză în prețul final al pachetului de țigarete în anul 2021 față de anul anterior.

„În continuare, rata inflației este anticipată a-și menține traiectoria ascendentă până la finalul anului, când va atinge 4,1%, nivel situat peste limita superioară a intervalului de variație din jurul țintei. La această evoluție a inflației este de așteptat să contribuie și majorările prețurilor la gazele naturale preconizate pentru luna iulie 2021, precum și dinamica prețurilor volatile ale alimentelor”, este explicat în raportul băncii centrale.

Pentru sfârșitul anului 2022, Banca Națională a României estimează o inflație de 3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de ținta înaintată în raportul publicat în raportul din luna martie.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content