FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > ANPC propune reguli noi în privința reducerilor de preț

ANPC propune reguli noi în privința reducerilor de preț

Magazinele ar putea fi obligate să afișeze la reducerile de preț care a fost cel mai scăzut preț din ultimele 30 de zile înainte de ofertă, potrivit Hotărârii propuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Scopul hotărârii propuse de instituție este să ofere clienților „o armă împotriva ofertelor înșelătoare”.

Proiectul introduce un articol nou în Hotărârea de Guvern nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare. Concret, proiectul vizează informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț. Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). „Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, astfel încât consumatorul să poată identifica în mod clar reducerea”, specifică ANPC.

Proiectul guvernamental prevede introducerea în lege a următorului articol:

„Orice notificare de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de comerciant pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

În cazul în care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piață, înainte de data aplicării reducerii de preț.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț”.

Reglementarea propusă de ANPC ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021, cu aplicare efectivă din data de 28 mai 2022.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content