FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Analiză. 2020, anul în care insolvența va deveni principala soluție de protecție economică

Analiză. 2020, anul în care insolvența va deveni principala soluție de protecție economică

În condițiile în care statul va întrerupe măsura de susținerea a șomajului tehnic după data de 1 iunie (cu excepția sectorului HoReCa), analiștii estimează că va urma un val de insolvențe în economie. O analiză Sierra Quadrant arată că în absența capitalului de lucru și pe fondul scăderii semnificative a cererii, multe dintre companii și-ar putea închide activitatea și vor recurge la disponibilizări de personal.

Potrivit estimărilor, peste 150.000 de firme și-au suspendat sau închis activitatea, ca urmare a restricțiilor impuse de pandemie, iar peste 1,2 milioane de angajați au fost trimiși în șomaj tehnic sau disponibilizați. Analiștii Sierra Quadrant spun că numărul noilor insolvențe ar putea atinge în 2020 pragul de 10.000 de dosare. Asta după ce, în 2019, numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a scăzut cu peste 20%. Cele mai multe insolvențe au fost în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție, acestea fiind urmate de construcții și comerțul cu amănuntul.

„În vizor se află cele aproape 150.000 de companii (28% din totalul firmelor active) care înregistrau deja pierderi financiare la finalul lui 2019. Aceste firme, cele mai multe din comerț, servicii, HoReCA, industria prelucrătoare și transporturi, care angajează 850.000 de salariați (21% din totalul angajaților din sectorul privat), s-au aflat în prima linie, fiind primele care au suspendat sau închis activitatea”, subliniază experții Sierra Quadrant.

Potrivit acestora, odată cu stoparea programului de susținere financiară a șomajului tehnic, multe dintre companiile din sectorul IMM-urilor, considerate în prezent ,,asimptomatice”, se vor afla într-o situație de risc.

„Într-o economie extrem de fragilă, cum este cea românească, cu peste 90% dintre firme slab capitalizate, odată ce vor fi ridicate subvențiile pentru șomajul tehnic, este posibil ca multe companii să își suspende activitatea sau să declare insolvența din lipsă de capital și pe fondul scăderii acute a cererii. Cum doar foarte puține companii sunt cu adevărat bancabile și pot accesa creditele din programul IMM Invest, pentru restul va urma o perioadă în care vor trebui să ia decizii dure, dar necesare, pentru supraviețuirea business-ului’’, afirmă Ovidiu Neacșu, Asociat Coordonator al Sierra Quadrant.

Profilul firmei cu risc de insolvență arată că cele mai multe societăți din servicii, turism și comerț pot rezista financiar între două și trei luni. „După această perioadă, chiar și cu susținerea oferită de stat în cadrul programului de șomaj tehnic, insolvența va deveni principala soluție de protecție economică pentru multe dintre companii”, susțin specialiștii.

Pentru evitarea acestei situații, după încetarea șomajului tehnic asigurat din fonduri publice, sprijinul statului va fi esențial, în sensul unei infuzii semnificative de capital în economie și a relaxării fiscalității pe piața de muncă.

„O alternativă la șomajul tehnic ar trebui să fie o formă mixtă de ajutor de stat pentru firmele care își mențin angajații în câmpul muncii, însoțită de o reducere a taxelor pentru menținerea de către companii a salariilor la nivelul dinaintea crizei. Fără un program coerent de susținere a companiilor, este foarte probabil ca multe dintre IMM-urile din România să nu reușească să ajungă în toamnă, în contextul în care și consumul se anunță la un nivel redus, urmare a scăderii puternice a puterii de cumpărare”, completează analiștii Sierra Quadrant.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content