FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > AmCham România: Măsurile de consolidare fiscal-bugetară trebuie să aibă în vedere beneficiul economic pe termen lung

AmCham România: Măsurile de consolidare fiscal-bugetară trebuie să aibă în vedere beneficiul economic pe termen lung

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) face apel către decidenții politici pentru transparență și viziune pe termen lung în definirea pachetului de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar. Mediul de afaceri înțelege urgența accelerării demersurilor de consolidare fiscal-bugetară pentru încadrarea în ținta de deficit bugetar și nevoia corectării derapajelor care generează costuri de oportunitate pentru România, culminând cu pericolul suspendării fondurilor europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă cel mai mare, dacă nu singurul, stimul pe care România îl are nu doar pentru a evita intrarea în recesiune economică, ci și pentru a asigura o creștere economică sustenabilă.

Drept urmare, spun reprezentanții AmCham, România nu își permite riscul de a compromite absorbția acestor fonduri. Aceștia își exprimă îngrijorarea că măsurile luate intempestiv și insuficient analizate, deși pe termen scurt generează venituri bugetare, pe termen mediu și lung pot avea efecte directe sau secundare negative, inclusiv asupra inflației și creșterii economice.

„Altfel spus, să nu sacrificăm creșterea economică pe termen lung pentru câștigurile pe termen scurt. Reiterăm sprijinul comunității noastre de afaceri pentru reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile și stimulative și pentru eliminarea tuturor portițelor de optimizare fiscală care lasă loc de abuzuri. Sunt esențiale: evitarea impactului negativ asupra creșterii economice, maximizarea colectării la buget, stimularea investițiilor și sinergia dintre strategia de dezvoltare economică și politicile fiscale. Înțelegem din spațiul public că există diverse scenarii de măsuri și politici fiscale în analiză la nivelul Guvernului, precum și o consultare cu Comisia Europeană, însă, ca întotdeauna, solicităm un dialog transparent cu mediul de afaceri, înainte ca o decizie finală să fie asumată, întrucât ne dorim să fim parte din soluție”, declară reprezentanții AmCham România.


Citește și ANBR: O nouă suprataxare a băuturilor răcoritoare se va resimți direct în buzunarul consumatorului


Camera de Comerț Americană în România este între cele mai reprezentative asociații ale comunității de afaceri din România, recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relațiilor comerciale între SUA și România.

AmCham Romania a fost înființată în anul 1993 și anul acesta aniversează 30 de ani de prezență și activitate în Romania. Cei 530 de membri AmCham activează în 32 sectoare economice, asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă și au investit peste 20 de miliarde de euro în România. Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridica la 65 miliarde euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei).

Fiecare million de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie. Valoarea adăugată generată de membrii AmCham, de 29, 1 miliarde euro reprezintă 12,1% din PIB-ul României (2021).

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content