FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Alimentele, cu peste 3% mai scumpe față de finalul anului trecut

Alimentele, cu peste 3% mai scumpe față de finalul anului trecut

Alimentele continuă să se scumpească de la o lună la alta după cum arată datele Institutului Național de Statistică. În luna mai a acestui an, mărfurile alimentare costau cu 3,04% mai mult decât în decembrie 2020.

Pe lista alimentelor cu cele mai mari scumpiri față de finalul anului trecut intră legumele și conservele de legume (+ 10,95%), dintre care cartofii s-au scumpit cu 14,84%, evoluție bazată și pe sezonalitate. Și uleiul comestibil a costat mai mult, datele INS arătând un plus de 8,09% în luna mai față de finalul anului trecut. Mai mult au costat și produsele de morărit și panificație, cu 2,16% mai mult în perioada analizată. La polul opus să află doar ouăle, cu o reducere de 4%.

Raportat doar la luna aprilie a acestui an, scumpirea medie calculată de INS pentru mărfurile alimentare a fost de 1,1%.

Comparat însă cu aceeași lună a anului trecut (mai 2021 vs mai 2020), mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,52%.

Cumulat, prețurile de consum în luna mai 2021 comparativ cu luna aprilie 2021 au crescut cu 0,5%, cele mai mari scumpiri fiind trecute în dreptul mărfurilor alimentare. Rata anuală a inflației în luna mai 2021 comparativ cu luna mai a anului trecut a fost de 3,8%, potrivit datelor INS.
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content