FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Alimentele, 9,5% din totalul bunurilor importate până la finalul lunii aprilie

Alimentele, 9,5% din totalul bunurilor importate până la finalul lunii aprilie

Comerțul internațional cu bunuri în perioada ianuarie – aprilie a acestui an se traduce prin importuri cu 7,4% mai mici față de perioada similară a anului trecut și exporturi cu 13,3% mai mici, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în contextul generat de pandemia de Covid-19.

În privința alimentelor însă, importurile nu au scăzut, din contră. În primele patru luni ale acestui an, alimentele și animalele vii au reprezentat 9,5% din totalul importurilor, adică echivalentul a aproape 2,4 miliarde de euro. Comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea doar pe acest segment a fost de 10%.

Companiile din România au importat și băuturi și tutun în valoarea totală de 237,7 milioane de euro, adică 0,9% din totalul importurilor realizate în intervalul ianuarie – aprilie. Raportat la primele patru luni ale anului trecut, importurile de băuturi și tutun au crescut cu 9,9%.

În privința exporturilor, primele patru luni ale acestui an au adus creșteri importante în dreptul băuturilor și al alimentelor și animalelor vii. Dacă în prima situație creșterea a fost de 44,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în a doua situație avansul a fost de 20,7%, până la valoarea de 1,6 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 8,3% din totalul exporturilor realizare în primele patru luni ale anului, potrivit datelor INS.

Zona alimentară a fost printre puținele sectoare cu evoluții pozitive în prima parte a acestui an. De partea cealaltă, industria grea a bifat scăderi importante din cauza măsurilor impuse în contextul pandemie.

De altfel, cea mai mare diferență a fost înregistrată în luna aprilie, a doua lună a stării de urgență, când exporturile au scăzut cu 47% față de aprilie 2019, dar și importurile au fost mai mici cu 34% în contextul crizei sanitare. Drept urmare, doar în luna aprilie, deficitul comercial a urcat până la valoarea de 1,6 miliarde de euro dintr-un total de 6 miliarde de euro aferente primelor patru luni ale acestui an.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content