FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > AB InBev, amendă de 200 de mil. euro pentru practici anticoncurențiale

AB InBev, amendă de 200 de mil. euro pentru practici anticoncurențiale

Comisia Europeană a amendat Anheuser-Busch InBev, cel mai mare berar la nivel mondial, cu  200,4 milioane de euro, din cauză că a încălcat regulamentele antitrust europene. Decizia comisiei vine după o anchetă de trei ani.

Astfel, potrivit Comisiei, AB InBev a abuzat de poziția sa dominantă pe piața belgiană, restricționând activ, în perioada 2009-2016, importurile propriei mărci de bere Jupiler produsă în Olanda. Jupiler este cel mai popular brand al AB InBEv pe piața din Belgia și generează aproximativ 40% din vânzările totale de bere în termeni de volume.

"Consumatorii din Belgia au plătit mai mult pentru berea lor preferată din cauza strategiei deliberate a AB InBev de a restricționa vânzările transfrontaliere între Olanda și Belgia. Încercările din partea companiilor dominante de a diviza Piața Unică cu scopul de a păstra prețurile ridicate sunt ilegale”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

Conform Comisiei, printre practicile neconcurențiale folosite de AB InBev pentru a descuraja importurile de bere ieftină se numără modificarea ambalajelor pentru o parte dintre berile Jupiler distribuite retailerilor din Olanda cu scopul de a descuraja vânzarea pe piața din Blegia, dar și limitarea accesului unor retaileri la produsele care fac obiectul unor discounturi sau la anumite sortimente de bere.

Executivul de la Bruxelles a inițiat o anchetă împotriva practicilor AB InBev în 2016, iar în noimembrie 2017 a trimis companiei o scrisoare de obiecții. Comisia notează că AB InBev a colaborat în cadrul investigației “dincolo de obligația sa de a face acest lucru”. Producătorul de bere a recunoscut că a încălcat regulile UE din domeniul concurenței și a propus un set de măsuri pentru a remedia situația, acțiuni care au condus la reducerea amenzii primite cu 15%.

AB InBev, cu sediul la Leuven, în Belgia, este cel mai mare producător de bere, controlând aproximativ o treime din piața mondială a berii.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content