Crestere de 4% pentru piata berii in primele sase luni ale anului
Consumul de bere din Romania a inregistrat pe primul semestru al anului 2012 o crestere in volum de 4% fata de perioada similara a anului trecut, insumand astfel 8,3 milioane hl in primele sase luni.
Volumul de vanzari inregistrat in perioada ianuarie – iunie 2012 de catre membrii Asociatiei Berarii Romaniei – Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries si United Romanian Breweries – a urmat acelasi trend, atingand 7,8 milioane hl, in crestere cu 5,4% fata de perioada similara a anului trecut.
”Dupa o lunga perioada in care piata berii a fost profund marcata de un context economic nefavorabil, mai exact la patru ani de la declansarea recesiunii, se inregistreaza prima crestere. Aceasta evolutie se datoreaza unui cumul de factori care a generat la nivel de piata reluarea unui trend pozitiv. Astfel, temperaturile ridicate si Campionatul European de Fotbal au reusit sa creeze un context favorabil revenirii unor obiceiuri de consum pe care perioada de criza le modificase intr-o mare masura”, a declarat dl. Hezy Ovadia, Presedintele Asociatiei Berarii Romaniei.
In prezent, peste 98% din cantitatea de bere consumata in Romania este asigurata din productia interna, piata berii inregistrand cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara.
Cat despre o estimare privind evolutia pietei pana la finalul acestui an, Constantin Bratu, Director general al Asociatiei Berarii Romaniei, spune ca “este totusi dificil de facut acum. Cred ca buzunarele romanilor sunt inca afectate de criza, asa ca este greu de anticipat ce va urma”.
Piata berii s-a confruntat incepand din 2008 cu o contractie importanta la nivelul consumului, scaderea cumulata in anii 2009 si 2010 atingand 16%. In anul 2011, volumul total al pietei berii a atins 17 milioane hl, mentinandu-se la nivelul anului precedent.
Asociatia Berarii Romaniei a fost infiintata in anul 2004, avand misiunea de a promova si dezvolta o industrie a berii responsabila si puternica in Romania. In prezent, Asociatia numara cinci membri: Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries si United Romanian Breweries, care furnizeaza peste 90% din cantitatea de bere consumata in Romania. Acestora li s-au alaturat, incepand din 2011, cei mai importan?i producatori la nivel national de hamei si malt, materiile prime necesare pentru fabricarea berii: Asociatia Producatorilor de Hamei si Soufflet Malt Romania, iar incepand din acest an in randul membrilor se numara si microberaria Clinica de bere, cu sediul in Timisoara.