FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > WGO, alaturi de Danone, explica Sindromul Intestinului Iritabil

WGO, alaturi de Danone, explica Sindromul Intestinului Iritabil

In anul 2008, Organizatia Mondiala de Gastroenterologie - World Gastroenterology Organization (WGO), si Danone au incheiat un parteneriat, menit sa informeze consumatorii si profesionistii din domeniul sanatatii, cu privire la importanta mentinerii sanatatii digestive si modul in care se poate face aceasta.

Parteneriatul inceput in anul 2008, s-a concentrat pe alimentatia optima pentru sanatate si pentru ameliorarea tulburarilor digestive. Anul acesta, in centrul atentiei va fi Sindromul Intestinului Iritabil, se precizeaza un comunicat.

Sindromul Intestinului Iritabil (SII) este definit ca o afectiune digestiva functionala si episodica, care se caracterizeaza prin urmatoarele simptome: dureri abdominale, balonare sau tulburari ale tranzitului digestiv (constipatie si/sau diaree). Factorii care favorizeaza aparitia SII pot fi: o alimentatie dezechilibrata, stresul cotidian, calatorii, stil de viata nesanatos (de exemplu: fumatul, consumul excesiv de alcool sau activitate fizica redusa). desi SII are un potential evolutiv limitat, este de multe ori mai suparator decat alte maladii cronice, deoarece viata profesionala, scoala, timpul liber, viata sociala si cea personala sunt afectate, iar productivitatea la locul de munca poate fi redusa cu circa 30% (1,5 zile lucratoare pierdute pe saptamana).

Pe langa afectarea calitatii vietii, SII are impact asupra sistemului sanitar in ceea ce priveste costurile medicale si in utilizarea resurselor. 25% dintre pacientii care se prezinta la specialistii gastroenterologi, sunt pacienti cu SII. Investigatiile pentru excluderea suspiciunii altor boli organice sunt costisitoare, iar tratamentul este de lunga durata.

SII afecteaza 11% din populatia lumii si pana la 10% din populatia Romaniei.
In ultimii 50 de ani frecventa SII a crescut, mai ales in tarile in care dieta zilnica se bazeaza pe mancaruri procesate. SII se intalneste de 2-3 ori mai des la femei decat la barbati si se manifesta predominant la varste cuprinse intre 20 si 40 ani.

Anual, in data de 29 mai, WGO sarbatoreste Ziua Mondiala a Sanatatii Digestive, initiind diverse campanii cu scopul de a imbunatati nivelul de sanatate al populatiei prin intermediul societatilor nationale afiliate si a celor 50000 de membri. Misiunea WGO este de a explica diferite afectiuni digestive si de a ajuta profesionistii din domeniul sanitar prin furnizarea de date si instrumente necesare diagnosticarii si tratarii. Anul acesta, cu suportul Danone, WGO a creat un ghid de evaluare si tratament, o sinteza a tuturor studiilor clinice efectuate privind SII si un chestionar pentru a ajuta medicii in diagnosticarea acestui sindrom. SII este dificil de diagnosticat, deoarece nu exista cauze organice clare.

"Parteneriatul companiei Danone cu WGO confirma implicarea noastra in promovarea sanatatii si colaborarea pe care o avem cu expertii din domeniu. O alimentatie dezechilibrata poate cauza multe tulburari digestive. De aceea recomandarile WGO pentru imbunatatirea sanatatii digestive includ si consumul de probiotice cu beneficii dovedite in cadrul unui stil de viata activ si a unei alimentatii echilibrate si diversificate" a declarat Dr Bogdan Ioachim, Director de Comunicare, Nutritie si Stiinta DANONE Romania.

In contextul general al disconfortului digestiv (deoarece SII reprezinta un disconfort digestiv sever aparut periodic si cu o anumita durata) compania Danone a condus o ancheta ce a evaluat frecventa si intensitatea tulburarilor digestive si a obiceiurilor alimentare in 15 tari, pe un esantion format din 9700 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, majoritatea femei. Ancheta ilustreaza frecventa mare a disconfortului digestiv in multe tari si faptul ca acesta afecteaza 50% dintre persoanele chestionate si totodata a aratat ca exista sute de milioane de oameni care sufera, fara a merge la doctor si fara a fi constienti ca aceste tulburari pot fi tratate.

In Romania, dintre persoanele chestionate, 71,1% se plang de balonare, 37,9% de constipatie, iar 22,3% de flatulenta. Cauzele aparitiei balonarii, una dintre manifestarile curente ale disconfortului digestiv, sunt: obiceiuri alimentare nesanatoase 36,8%, ingerarea prea rapida a mancarii 49,3 % si stresul 34%.

Ancheta a cercetat si situatiile in care apar aceste simptome: 87,5% dintre respondenti au declarat ca simptomele apar in general dupa masa, in cazul a  26,7% dintre ei ori de cate ori sunt stresati, iar 29,5% dintre acestia au declarat ca simptomele apar dupa weekend, ca rezultat al meselor copioase.

S-a dovedit faptul ca, pe termen lung, disconfortul digestiv influenteaza negativ calitatea vietii. Astfel, 67,7% dintre cei chestionati au declarat ca se simt inconfortabil, 23,3% sunt intr-o stare de nervozitate, iar 16,3% nu se simt bine in propriile haine.

27,1% dintre respondenti se simt obositi, iar 23,3% se simt grasi. Disconfortul digestiv este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate in lume. WGO recomanda pentru mentinerea sanatatii digestive respectarea a 10 sfaturi privind alimentatia si efectuarea unui test simplu. Cu ajutorul acestuia, putem evalua starea noastra de sanatate digestiva si afla care sunt punctele slabe in stilul nostru alimentar si de viata.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content