FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Vanzarile din retail au salvat piata berii de la o noua contractie

Vanzarile din retail au salvat piata berii de la o noua contractie

Volumul vanzarilor de bere a stagnat anul trecut la 17 milioane de hectolitri, dupa doi ani de scaderi, potrivit Asociatiei „Berarii Romaniei”. „A fost un an in care am zambit cu un ochi si am plans cu celalalt”, a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociatiei.

Piata nu a mai scazut in volum si in 2011 deoarece au crescut vanzarile de bere la PET, acestea depasind anul trecut pragul psihologic de 50% din totalul  pietei in functie de tipurile de ambalaje. „Daca nu ar fi fost aceasta penetrare a PET-ului, ne-ar fi fost dificil sa pastram un consum similar cu anul precedent”, a mai spus Constantin Bratu.
In conditiile in care berea la PET se vinde exclusiv in retail, reversul acestei cresteri a fost scaderea pe segmentul HoReCa, unde vanzarile au valoare adaugata mai mare.
„Pretul unui litru de bere vandut in retail este aproape la jumatate fata de pretul de vanzare in HoReCa”, a precizat directorul general al Asociatiei „Berarii Romaniei”.

Recensamantul schimba consumul

In urma publicarii datelor recensamantului populatiei desfasurat anul trecut, reiese ca Romania are in prezent cu peste doua milioane de locuitori mai putin decat se estima. In aceste conditii, consumul de bere per capita este mai mare decat cel anuntat de Asociatie in ultimii ani, care lua in calcul o populatie de circa 21 de milioane de locuitori. Astfel, consumul de bere a fost anul trecut de 89 de litri, cu un litru peste nivelul de 88 de litri din 2010, cand Romania ocupa locul sapte in Uniunea Europeana in functie de consumul pe cap de locuitor.
Totodata, un calcul retroactiv arata ca in 2008, cand piata romaneasca a consemnat un nivel-record, de 20,2 milioane de hectolitri, consumul a fost de 100 de litri pe cap de locuitor.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content