FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Vanzarile de bere au trecut din nou pe scadere in primul semestru

Vanzarile de bere au trecut din nou pe scadere in primul semestru

Dupa un 2012 care a marcat prima crestere a pietei berii din 2008 incoace, volumul vanzarilor de bere din Romania a scazut in primul semestru cu 3%, la 8 milioane de hectolitri, ca urmare a cresterii accizei, a puterii de cumparare inca fragila si a vremii nefavorabile.

“Pe fondul unei puteri de cumparare inca scazute a romanilor, a unei veri capricioase si a unei cresteri a nivelului fiscalitatii, rezervele pe care le exprimam la inceputul anului cu privire la evolutia vanzarilor in 2013 au fost, din pacate, confirmate. Ca si anul trecut, factorii care si-au pus amprenta asupra trendului pietei berii au fost cu precadere conjucturali. Spre deosebire insa de anul trecut, cand au existat conditii favorabile consumului de bere, primele sase luni ale lui 2013 au reunit o serie de factori care au creat un context dificil ce a condus la o contractie evidenta a pietei”, a declarat Andrew Highcock, presedinte Asociatia Berarii Romaniei.

In privinta evolutiei vanzarilor pe intregul an, estimarile indica tot o scadere. „Piata berii din 2012 va fi, mai degraba, la nivelul celei din 2011”, a declarat Constantin Bratu, directorul geeral al Asociatiei.

Volumul vanzarilor de bere din Romania s-au ridicat la 17 milioane de hectolitri in 2011 si 18,2 milioane de hectolitri in 2012.

In luna feruarie a acestui an acciza la bere a fost majorata cu 10% in euro, de la 0,748 euro/hl/grad Plato la 0,8228 euro/hl/grad Plato.

Un sector important pentru bugetul Romaniei

Contributiile membrilor Asociatiei Berarii Romaniei au atins la nivelul anului 2012 pragul de 283 milioane de euro, in crestere cu 11 milioane de euro fata de anul anterior. Aceste contributii au reprezentat un aport important la bugetul de stat, constituit din diferite taxe (TVA, accize, taxe de personal, diverse impozite si contributii la asigurarile sociale). In anul 2012, acciza pentru bere a reprezentat 60% din totalul veniturilor din acciza colectate de pe piata bauturilor alcoolice.  

Investi?iile efectuate in facilitatile de productie a berii au sporit an de an, chiar ?i in perioadele de contractie a pietei, cumuland pana in prezent peste 1,2 miliarde de euro.

Doar in 2012, in randul membrilor Asociatiei - Bergenbier, Heineken Romania, Romaqua Group, Ursus Breweries, United Romanian Breweries Bereprod si mini-beraria Clinica de Bere - s-a inregistrat pentru al doilea an consecutiv o cre?tere de aproape 10 milioane de euro a investitiilor, atingandu-se un total de 71 milioane de euro.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content