Tinta Magiunului de Topoloveni, cresterea vanzarilor cu 20% in 2010
Dupa nici doi ani de la lansare pe piata romaneasca, detinatoarea brandului Magiun de Topoloveni, compania romaneasca Sonimpex Serv Com, a inregistrat o cifra de afaceri de 7,3 milioane lei, iar pentru 2010 estimeaza o crestere de cel putin 20% si o productie de peste 300 de tone.
„Vanzarile au crescut exasperant”, spune Diana Stanciulov, fiica Bibianei Stanciulov, cea care a cumparat in 2001 sectia de magiun, fructe si legume deshidratate si rachiuri a fabricii din Topoloveni, contra sumei de 2,7 miliarde de lei vechi. Evolutia Magiunului de Toploveni pe piata autohtona este una impresionanta daca luam in calcul ca in perioada 2001 – 2008 produsul nu era deloc cunoscut, toata productia, in jur la 160 – 200 de tone, mergand spre export in Austria si Germania, sub forma de materie prima.
In prezent, dupa investitiile de retehnologizare de anul trecut in valoare de 500.000 mii euro, realizate cu ajutorul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), fabrica de la Topoloveni are o capacitate de productie de 500 de tone anual, iar productivitatea a crescut cu 60%, potrivit Ceciliei Gageanu, directorul tehnic al unitatii de productie. De altfel, Magiunul de Topoloveni poate fi gasit acum pe rafturile marilor lanturi comerciale, in magazinele cu delecatese, dar si in magazine naturiste sau la diversele targuri de profil. La inceputul anului 2010, Magiunul de Topoloveni a trecut printr-un proces de rebranding, primind o eticheta noua, pe masura pozitionarii sale pe segmentul premium.
Vorbind despre motivele care au stat la baza acestei schimbari de atitudine a consumatorilor, Diana Stanciulov mentioneaza calitatea produsului, dorinta acestora de a consuma produse naturale si cresterea notorietatii acestuia. Testele realizate la Institutul de Cercetari Alimentare si la Institutul LAREX au aratat ca magiunul natural de prune de Topoloveni nu are zahar adaugat , niciun alt aditiv alimentar si contine fibra alimentara peste 30%, ceea ce il defineste ca aliment functional. De asemenea, poate fi consumat de persoanele bolnave de diabet, avand index glicemic scazut, dar si de bebelusii ce au depasit pragul de sase luni.
Desi magiunul este unul dintre cele 2.500 de produse traditionale inregistrate in Romania, Magiunul de Topoloveni, care este realizat dupa o reteta pastrata cu sfintenie inca din 1014, este singurul care detine, la nivel national, indicatie geografica protejata, ceea ce inseamna ca firma Sonimpex este singura care il poate produce. Potrivit reprezentantelor companiei, Magiunul de Topoloveni urmeaza in viitorul apropiat sa obtina aceeasi recunoastere si la nivel european, devenind primul produs romanesc cu indicatie geografica protejata.
Pe langa cresterea vanzarilor, anul 2010 a adus pentru Magiunul natural de prune Topoloveni si medalia „Superior Taste Award” oferita de International Taste and Quality Institute, de la Bruxelles, in urma degustarii in orb. International Taste and Qality Institute (iTQi) este cea mai importanta organizatie care promoveaza alimentele si bauturile de calitate, avand un juriu format din bucatari renumiti din Europa si din experti somelieri. In plus, Magiunul de Topoloveni a devenit si „Furnizor al Casei Regale de Romania”, pentru urmatorii trei ani.
Desi in acest moment Magiunul de Topoloveni reprezinta peste 90% din cifra de vanzari, compania are in portofoliu si alte produse, precum Dulceata de visine, Dulceata de cirese negre, Dulceata de capsuni sau Zacusca de vinete.
Adaugă comentariu nou