FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Strategia Danone: optimizarea costurilor si investitii in capacitatea de productie

Strategia Danone: optimizarea costurilor si investitii in capacitatea de productie

Producatorul de lactate Danone Romania continua programul de investitii si in 2009, al carui ritm a fost de 4-5 milioane de euro pe an pana in prezent, in timp ce costurile au fost optimizate astfel incat sa nu depaseasca nivelul celor din 2008.

In programul de eficientizare a costurilor, inceput inca de anul trecut, se incadreaza masuri precum renegocierea preturilor la materiile prime, restructurarea portofoliului de produse, maximizarea capacitatii de productie, atat a fabricii, cat si a fermelor partenere, si, nu in ultimul rand, optimizarea din punct de vedere logistic.

In ceea ce priveste restructurarea portofoliului, Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutritie si Stiinta al Danone Romania, precizeaza ca “ciclul de viata al produselor a ramas normal, vorbim despre o balansare naturala in functie de tendintele de consum ale romanilor si in niciun caz despre disparitia unui brand. In plus, anul acestea am avut deja pana in prezent 10 lansari de noi produse si am intensificat actiunile promotionale”.
In plus, reprezentantul companiei mentioneaza ca optimizarea costurilor nu a afectat angajatii. “Nu a fost nimeni disponibilizat, ci din contra, au aparut pozitii noi, iar salariile nete au crescut cu 7-10 procente”, a mai adaugat Ioachim.

O alta componenta importanta in procesul de optimizare este reprezentata de programul de sprijin al fermelor partenere Danone, inceput in 2005, si cuantificat in investitii de peste 4,5 milioane de euro pana in prezent. „Am realizat ca fara a investi in fermele de lapte nu putem avea produse de calitate. Avem un numar de 70 de furnizori de lapte, cu aproape 50% mai putin ca acum 3-4 ani, capabili sa furnizeze peste 10 tone de lapte pe zi. In prezent, 90-95% din necesarul de lapte este acoperit din productia acestora, restul fiind importat din Ungaria ”, spun reprezentantii companiei. Reducerea numarului de furnizori a adus si un plus de eficienta la nivel de logistica, avand in vedere ca majoritatea acestora sunt localizate in apropierea Bucurestiului, la distante nu mai mari de 200-300 km de fabrica. Ioachim a mai precizat ca preturile sunt negociate individual, cu fiecare ferma in parte, si depind de cantitatea si calitatea laptelui livrat.

Fabrica de lactate din Romania acopera productia necesara pe plan local si exporta circa 10% in alte tari europene, precum “tarile Adriatice, Moldova, Grecia sau Bulgaria”. Capacitatea de productie a fabricii era estimata la nivelul anului 2008 la 70.000 tone pe an.
Cat despre evolutia intregii categorii de lactate in 2009, Bogdan Ioachim sustine previziunile de crestere cu 7-10% ale Asociatie Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). Intrebat despre planurile companiei pentru 2010, acesta a mai precizat ca “bugetul pe 2010 il facem cu o groaza de ipoteze, greu de cuantificat”.

Grupul Danone, una dintre cele mai mari companii din industria alimentara la nivel global, este prezent in circa 120 de tari si a inregistrat vanzari de peste 15,2 miliarde euro in anul 2008. Grupul Danone este prezent in Romania de peste 12 ani, prin subsidiara Danone Romania, si are 700 de angajati. Pe plan local, Danone a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 115 milioane euro. Printre cele mai cunoscute branduri ale companiei pe plan local se numara: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Frutmania, Cremosso, Danette si Casa Buna.

 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content