FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Proiecte de investitii de 1,4 milioane de euro in productia de oua la Avicola Constanta

Proiecte de investitii de 1,4 milioane de euro in productia de oua la Avicola Constanta

Avicola Lumina Constanta, parte din grupul de firme Agricola, unul dintre cei mai importanti furnizori de oua din Romania, este coordonatorul a doua proiecte de investitii in valoare de 1,4 milioane de euro pentru obtinerea unor alimente inovatoare  care contribuie la prevenirea afectiunilor oculare si a altor probleme de sanatate precum bolile cardiovasculate, hipertensiunea arteriala, diabetul sau cancerul.

Primul proiect presupune dezvoltarea unui ou imbogatit pe cale naturala cu luteina, care va ajuta consumatorii sa se lupte cu riscul de degenerescenta maculara, afectiune oculara ce reprezinta principala cauza a  pierderii vederii la adulti. Acesta a fost dezvoltat in parteneriat cu Institutul National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie AnimalaIBNA Balotesti si valoarea acestuia se ridica la aproximativ 800.000 de euro, din care 311.000 euro finantati de la bugetul de stat, iar restul de Avicola Lumina. Obiectivul acestuia consta in obtinerea unui sortiment de ou imbogatit in mod natural cu caretonoizi (luteina si zeaxantina), care ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, afectiune oftalmologica ce reprezinta principala cauza a pierderii vederii la adulti.

Noile sortimente de oua vor fi obtinute prin procedee si tehnologii prietenoase fata de animale, consumatori si mediu si vor contine intr-o proportie mai mare luteina si zeantina, compusi naturali prezenti in compozitia galbenusului de ou, ce ajuta la blocarea actiunii negative a luminii asupra retinei si astfel, previn afectiunile ochilor. Datorita proprietatilor pigmentare ale celor doua substante nutritive ouale vor avea o coloratie a galbenusului mai intensa.

„La nivel international mai exista un singur brevet referitor la oua imbunatatite pe cale naturala cu luteina, obtinut in SUA, sursa de luteina fiind galbenele. In proiectul nostru vom folosi resurse locale. Vom realiza astfel un circuit integrat al unor resurse vegetale valoroase ale caror proprietati vor ajuta la prevenirea imbolnaviriii oamenilor, dar si la bunastarea gainilor”, a mentionat Vasile Bunduc, director Avicola Lumina si coordonatorul proiectelor.

„Studiul de fezabilitate intocmit de Avicola Lumina a aratat ca exista oportunitatea ca aceste noi sortimente de oua sa-si creeze propria piata/ nisa si chiar de a determina consumatorii sa asocieze noul produs cu producatorul. Se stie ca valoarea nutritionala a oului poate fi usor influentata prin structura si compozitia ratiilor folosite in furajarea gainilor”, a aratat coordonatorul echipei de la IBNA care se ocupa de acest proiect, dr. Tatiana Panaite.

Ouale imbogatite cu antioxidanti, al doilea proiect Avicola Lumina

Cel de-al doilea proiect dezvolta un sortiment de oua imbogatit pe cale naturala cu antioxidanti, elemente care joaca un rol esential in prevenirea si tratamentul bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale, diabet, artrita, cancer.
Valoarea acestui proiect totalizeaza 600.000 de euro, cu o finantare de 43% de la bugetul de stat si este derulat prin Programul Inovare pentru Cooperare internationala Eureka-Eurostars, coordonator fiind compania Avicola Lumina.

„In cadrul acestui proiect se dezvolta un nou sortiment de ou imbogatit pe cale naturala cu acizi grasi polinesaturati, prin valorificarea subproduselor rezultate de la fabricarea vinului in calitate de antioxidanti naturali si prin adaugarea controlata a acestora in retetele furajelor destinate gainilor ouatoare ”, a precizat coordonatorul echipei de la IBNA, dr. Margareta Olteanu.

„Inovatia pusa in slujba nevoilor si obiceiurilor de consum ale clientilor nostri a fost intodeauna in centrul preocuparilor Agricola. La sfarsitul anului 2015, respectiv in vara anului 2016 vom lansa alte doua alimente inovatoare, 100% naturale si care contribuie direct la prevenirea unor probleme de sanatate publica. Noile sortimente de oua intra in categoria alimentelor functionale despre care se vorbeste mult in ultima vreme, fiind produse naturale cu proprietati nutritive foarte importante”, a declarat Grigore Horoi, Presedinte Grupul de firme Agricola.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content