Prevederile Legii privind comercializarea produselor alimentare
Legea privind comercializarea produselor alimentare, a fost adoptata de Camera Deputatilor la mijlocul lunii septembrie si asteapta girul Presedintelui Romaniei.
Potrivit prevederilor acestei legi, este interzis oricarui comerciant sa impuna furnizorului plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt cuprinse in costul de achizitie.
De asemenea, este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de lege. Conform explicatiilor cuprinse in lege, prin vanzarea in pierdere se intelege orice vanzare la un pret egal sau inferior costului de achizitie. Costul de achizitie al bunurilor este pretul unitar net, pret de lista furnizor, care apare pe factura de achizitie, din care se scade valoarea avantajelor financiare directe oferite de furnizor, exprimate in procent din pretul unitar net al produsului la care se adauga cheltuielile directe specifice revanzarii si costul transportului, precum si costurile generale de servicii prestate de comerciant si facturile furnizorului. Reducerile comerciale acordate de furnizor nu fac parte din costul de achizitie.
Legea privind comercializarea produselor alimentare prevede si interdictia aplicabila comerciantilor de a solicita furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret final mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat el insusi produsele respective.
Delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorilui trebuie notificata cu doua luni inainte de delistare, cu exceptia situatiilor in care delistarea se datoreaza culpei furnizorului.
Legea reglementeaza si situatia in care comerciantul este nemultumit de marfa care i-a fost livrata. Dupa cum rezulta din lege, comercianul poate refuza receptia marfii, in conditiile in care aceasta nu indeplineste standardele legale de calitate, nu respecta cantitatile prevazute in contract sau termenele de livrare, nu respecta standardele legale de ambalare si de etichetare sau nu respecta standardele legale de transport la temperatura corespunzatoare produsului. Cumparatorul are la dispozitie un termen de 48 de ore in care poate notifica furnizorului neconcordante le existente intre livrare si comanda.
Legea prevede si cateva exceptii de la regula potrivit careia pretul se plateste la data convenita de parti. Acestea se refera la urmatoarele situatii:
- pentru produsele agroalimentare proaspete, termenul de plata al furnizorului catre comerciant pentru produsele contractate si livrate nu poate fi mai mare de 12 zile. -
- pentru produsele agroalimentare congelate, termenul de plata nu poate fi mai mare de 20 de zile.
- pentru produsele agroalimentare, altele decat cele mentionate anterior termenul de plata nu poate fi mai mare de 35 de zile.
Prevederile legale intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Legea a starnit reactii vehemente, in special din partea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, care si-a formulat contestatiile printr-o nota de atitudine ce poate fi vizualizata accesand urmatorul link.
Adaugă comentariu nou