FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Pretul alimentelor a crescut cu 10% in luna iulie

Pretul alimentelor a crescut cu 10% in luna iulie

Pretul alimentelor a crescut cu 10% in luna iulie la nivel mondial, in conditiile in care seceta a compromis culturile in Statele Unite si Europa de Est, au afirmat reprezentantii Bancii Mondiale citati de Reuters intr-o declaratie, cerând guvernelor sa consolideze programe care sa protejeze populatiile cele mai vulnerabile.

Din iunie pâna in iulie, preturile la porumb si grâu au crescut cu 25% fiecare, iar la soia cu 17%.  Doar pretul  la orez a scazut, cu 4%. In general, indexul Bancii Mondiale pentru preturile alimentare, care urmareste pretul marfurilor alimentare comercializate la nivel international, a fost cu 6 la suta mai mare decât in luna iulie a anului trecut si cu 1% peste vârful anterior din luna februarie 2011.

Cotatiile futures din SUA pe soia a atins un nivel record de 17,78 dolari pe busel, in timp ce contractele futures la porumb au ramas aproape de recordul de 8,49 dolari stabilit la inceputul acestei luni.

"Tarile trebuie sa consolideze programele lor specifice pentru a usura presiunea asupra celor mai vulnerabile populatii, precum si punerea in aplicare a politicilor de dreapta.
Africa si Orientul Mijlociu sunt deosebit de vulnerabile, dar la fel sunt oameni din alte tari in care preturile de cereale au crescut brusc", a declarat presedintele Grupului Bancii Mondiale, Jim Kim Yong.

O seceta severa in Statele Unite ale Americii a redus drastic randamentele la porumb si soia in acest an, in timp ce vara uscata din Rusia, Ucraina si Kazahstan a afectat productia de griu.

Banca Mondiala a spus expertii sai nu prevad o repetare a anului 2008, atunci când explozia preturilor la produsele alimentare a declansat revolte in unele tari.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content