FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Philip Clarke va pleca de la Tesco dupa ratarea targeturilor pe primul semestru

Philip Clarke va pleca de la Tesco dupa ratarea targeturilor pe primul semestru

Retailerul britanic Tesco a anuntat ca Philip Clarke va parasi conducerea companiei ca urmare a ratarii targeturilor de profit in primul semestru din 2014, anunta Reuters.

Clarke, un veteran cu 40 de ani la activ in Tesco, va fi inlocuit de la 1 octombrie de un executive de la Unilever, Dave Lewis, despre care compania spune ca “este un specialist in a pune lucrurile pe drumul cel bun”.

Actiunile grupului au ajuns la un minim istoric in ultimii 10 ani, asta dupa doua decade in care Tesco a fost “vedeta” industriei de retail mondiale, cu cresteri sustinute ale afacerilor de la an la an.

“Philip Clarke a fost de acord cu board-ul ca este un moment oportun sa predea stafeta unui nou lider, cu o perspectiva noua si un alt profil”, a declara directorului consiliului de administratie al companiei, Richard Broadbent.
Tesco, al treilea retailer la nivel mondial, cu afaceri evaluate la 23 de miliarde de lire sterline si peste 530.000 de angajari, a suferit pierderi pe mai multe fronturi in ultimii ani. In pietele externe a inregistrat esecuri in Statele Unite ale Americii si Japonia, in timp ce problemele din China si Europa nu au facut decat sa le distraga atentia de la piata de origine, Marea Britanie, care inca reprezinta doua treimi din vanzarile retailerului.

Bruno Monteyne, un analist pe retail in cadrul companiei Sanford C Bernstein, a spus ca plecarea lui Clarke nu face decat sa confirme ca strategia lui Tesco din ultimii ani a fost total gresita. “Din punctul meu de vedere, vor mai fi vesti proaste inainte ca lucrurile sa isi revina”, a declarat acesta.
In ultimii doi ani, Clarke a investit mai multe miliarde de euro intr-un plan de repunere pe picioare a afacerii din piata mama, insa fara rezultate durabile ale vanzarilor.

Dave Lewis, cel care va prelua postul,  are o experienta vasta in industria FMCG si a detinut mai multe functii de conducere in cadrul Unilever, companie in care activeaza inca din 1987. Dintre functiile anterioare pe care le-a ocupat Lewis, se numara director de marketing al unora dintre cele mai mari piete din America de Sud, manager general pentru divizia de ingrijire personala in Marea Britanie si presedinte al Unilever Marea Britanie si Irlanda. Din 2011, Dave Lewis ocupa functia de presedinte pentru divizia de ingrijire personala a Unilever. 

Sursa foto: rt.com

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content