FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Noi norme pentru etichetarea si continutul laptelui pentru sugari

Noi norme pentru etichetarea si continutul laptelui pentru sugari

Normele privind etichetarea si continutul laptelui pentru sugari si a mâncarii pentru persoanele cu nevoi medicale speciale vor fi mai bine definite, potrivit unui proiect adoptat saptamana trecuta de Parlament European. Noile reglementari vor acoperi si intoleranta la gluten si anumite diete cu un continut redus de calorii.

Legislatia adoptata inlocuieste o serie de norme deja existente, pentru a clarifica regulile de etichetare si de compozitie pentru produse care reprezinta aproximativ 1-2 % din totalul pietei alimentare. Actualizarea a fost propusa ca urmare a problemelor intâmpinate de catre consumatori si autoritati in diferentierea dintre alimentelor destinate consumului general si acelea pentru grupuri specifice.

Laptele pentru sugari

In viitor, etichetele pentru toate preparatele pe baza de lapte pentru sugarii de pâna la 12 luni (inclusiv pentru "formula de continuare") nu trebuie sa includa poze cu copii sau imagini care ar putea idealiza utilizarea produsului.
Comisia ar trebui sa revizuiasca actuala legislatie destinata laptelui pentru copii cu varste intre 12 si 36 de luni (asa-numitele "formule de inceput") si sa propuna noi masuri pentru acestea, daca e necesar, sustine Parlamentul European.  

Intoleranta la gluten

Textul adoptat cuprinde si noi reglementari privind informatiile referitoare la continutul de gluten. Alimentele destinate persoanelor cu intoleranta la gluten trebuie sa contina un nivel de gluten mai mic de 100 mg/kg in alimentul vândut consumatorului final, iar eticheta poate include mentiunea "continut foarte scazut de gluten", in timp ce eticheta alimentelor al caror continut de gluten nu depaseste 20 mg/kg poate include mentiunea „fara gluten”.
Deputatii solicita Comisiei sa pregateasca un studiu care sa clarifice statutul indicatiilor „fara lactoza” si „cu continut foarte scazut de lactoza" de pe etichete.

Alimentele dietetice

Parlamentul European este ingrijorat si de faptul ca din ce in ce mai multe produse sunt etichetate ca fiind alimente dietetice destinate reducerii greutatii. Deputatii considera ca noile reglementari ar trebui sa acopere produsele utilizate in regimuri hipocalorice destinate a inlocui alimentatia zilnica a unei persoane sau regimurile strice pentru persoane obeze. Acestea includ regimurile sarace in calorii (intre 800 si 1200 kcal pe zi) si regimurile foarte sarace in calorii (intre 400 si 800 kcal pe zi).

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content