FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Managerii europeni sunt preocupati de stresul generat de munca

Managerii europeni sunt preocupati de stresul generat de munca

79% din managerii europeni sunt preocupati de stresul generat de munca, insa mai putin de o treime dintre intreprinderi au introdus proceduri pentru gestionarea acestui aspect.

Preocuparea cu privire la riscurile psihosociale, precum stresul, violenta si hartuirea este din ce in ce mai mare in randul organizatiilor europene, dupa cum o arata primele constatari ale celui mai mare sondaj privind sanatatea si securitatea la locul de munca din Europa. Noile date au fost publicate la 3 iunie 2010 de catre Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca (EU-OSHA), in cadrul unei conferinte pentru analiza intermediara a Strategiei comunitare privind sanatatea si securitatea in munca (2007 - 2012).

Riscurile psihosociale reprezinta o preocupare pentru majoritatea intreprinderilor europene

Patru din cinci manageri europeni si-au exprimat preocuparea cu privire la stresul generat de munca, arata "Sondajul european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente" (ESENER), ceea ce inseamna ca stresul la locul de munca este pentru intreprinderi la fel de important ca accidentele de munca (79%). Stresul generat de munca este foarte acut in munca in domeniul sanitar si social (91% din intreprinderi considera ca stresul reprezinta o oarecare preocupare sau o preocupare importanta) si in educatie (84%).

"In conditiile in care criza economica este in plina desfasurare, 79% din managerii europeni isi exprima preocuparea privind stresul la locul de munca, aspect care reprezinta deja o povara importanta asupra productivitatii europene", a afirmat directorul EU-OSHA, Jukka Takala, la conferinta organizata la Barcelona. "Totusi, in pofida gradului ridicat de preocupare, este deosebit de ingrijorator faptul ca doar 26% din organizatiile din UE au instituit proceduri pentru a combate stresul. Sondajul ESENER subliniaza importanta oferirii unui sprijin efectiv intreprinderilor pentru combaterea stresului, aspect esential pentru a putea asigura existenta unei forte de munca productive si sanatoase, necesara pentru relansarea performantei si competitivitatii economice in Europa".

Sondajul arata, de asemenea, ca 42% din reprezentantii conducerii considera ca riscurile psihosociale sunt mai dificil de combatut, in comparatie cu alte aspecte legate de securitate si sanatate. Caracterul sensibil al problemei (53%) si lipsa constientizarii (50%) reprezinta principalele bariere in calea combaterii efective a problemelor psihosociale, potrivit constatarilor.

Implicarea lucratorilor reprezinta un factor esential in gestionarea sanatatii si securitatii

ESENER arata ca probabilitatea succesului in punerea in aplicare a masurilor de sanatate si securitate este mai mare in intreprinderile in cazul carora exista o participare a angajatilor. Participarea angajatilor apare in special in cazul intreprinderilor mici, unde reprezinta un factor important pentru gestionarea efectiva a riscurilor psihosociale.

In realitate, 84% din intreprinderile cu reprezentare oficiala a angajatilor la amplasament au o politica sau un plan de actiune in materie de sanatate si securitate la locul de munca (SSM), comparativ cu doar 71% din intreprinderile fara reprezentare oficiala. Masurile pentru combaterea riscurilor psihosociale precum violenta, stresul si hartuirea sunt aplicate cu o frecventa de aproximativ doua ori mai mare de catre intreprinderile care isi consulta angajatii decat de cele care elaboreaza masurile fara participarea angajatilor.

Dimensiunea mica nu trebuie sa fie neaparat un obstacol pentru gestionarea eficace a riscurilor
ESENER a constatat ca principalele bariere in calea combaterii aspectelor de sanatate si securitate sunt lipsa resurselor (36%), precum lipsa timpului, a personalului sau a banilor, si lipsa constientizarii (26%).

Probele prezentate de sondaj arata, de asemenea, ca si societatile mai mici pot sa realizeze la nivel intern evaluari ale riscurilor, insa au nevoie de sprijin sub forma opiniilor calificate, a orientarilor si instrumentelor pentru administrarea eficienta proceselor de gestionare a riscurilor si pentru elaborarea si punerea in aplicare a unor masuri preventive care sa isi atinga scopurile.

Prin campania pe care o desfasoara si prin serviciile sale de informare, EU-OSHA depune eforturi pentru cresterea gradului de constientizare cu privire la pericolele de la locul de munca si pentru promovarea gestionarii riscurilor de maniera cuprinzatoare si integrata. EU-OSHA pune la dispozitie o serie de produse pentru ca acest proces sa fie mai usor, in special pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri). O noua "Baza de date a instrumentelor de evaluare a riscurilor" cuprinde liste de verificare, manuale, brosuri, chestionare si instrumente interactive de pe intreg teritoriul Europei si poate fi accesata gratuit prin intermediul site-ului web. In prezent, este in curs de evaluare un "Instrument online interactiv de evaluare a riscurilor" (OiRA), care va incuraja si va sprijini mai multe mii de IMM-uri europene din toate sectoarele sa efectueze evaluari ale riscurilor.

In contextul Strategiei comunitare privind sanatatea si securitatea in munca (2007-12), este important sa se cunoasca modul in care riscurile de la locul de munca pot fi gestionate cu succes si ce obstacole pot fi intalnite, astfel incat, in viitor, strategiile SSM sa poata fi planificate mai adecvat, iar masurile de sprijin sa fie specifice necesitatilor intreprinderilor. Sondajul ESENER este un indicator paneuropean al performantei in materie de SSM, care ar trebui sa ofere asistenta factorilor de decizie in evaluarea progresului si punerea in aplicare a strategiei.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content