FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Legea comercializarii produselor alimentare a fost promulgata

Legea comercializarii produselor alimentare a fost promulgata

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri 14 octombrie 2009, Decretul pentru promulgarea Legii privind comercializarea produselor alimentare.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor la mijlocul lunii septembrie si reglementeaza relatiile dintre furnizori si comerciantii de produse alimentare, avand ca scop primordial prevenirea practicilor anticoncurentiale ale retelelor de magazine.

Potrivit prevederilor acestei legi, este interzis oricarui comerciant sa impuna furnizorului plata de servicii care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt cuprinse in costul de achizitie. De asemenea, este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de lege.

Legea privind comercializarea produselor alimentare prevede si interdictia aplicabila comerciantilor de a solicita furnizorului sa nu vanda altor comercianti aceleasi produse la un pret final mai mic sau egal cu cel cu care a achizitionat el insusi produsele respective. In plus, delistarea de catre comerciant a unui produs al furnizorului trebuie notificata cu doua luni inainte de delistare, cu exceptia situatiilor in care delistarea se datoreaza culpei furnizorului.

La momentul adoptarii de catre camera deputatilor, legea a starnit reactii vehemente  in special din partea Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care si-a formulat contestatiile intr-o „nota de atitudine”, prin care subliniau caracterul anticoncurential al legii, care, in opinia reprezentantilor asociatiei, va duce la falimente in industria de profil si va determina determina retailerii internationali sa opreasca investitiile directe realizate in Romania. Puteti citi integral textul formulat de AMRCR accesand urmatorul link.

Legea va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content