FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Imbunatatirea lichiditatilor, o prioritate pentru companiile de top din Romania

Imbunatatirea lichiditatilor, o prioritate pentru companiile de top din Romania

Cresterea veniturilor pe pietele existente si asigurarea unui flux imbunatatit de lichiditati reprezinta prioritatile directorilor financiari din Romania (CFO) pentru urmatoarele 12 luni. Totodata, ei se arata mai optimisti in privinta perspectivelor companiilor lor in 2012, fata de vara lui 2011, potrivit celei de-a doua editii a raportului Deloitte Central Europe CFO Survey.

Pe fondul incertitudinii care planeaza asupra economiei globale, companiile romanesti se confrunta cu provocarea maximizarii profiturilor si intensificarea competitiei pe pietele lor principale. Nefiind imune la realitatile economice, ele se concentreaza pe reducerea costurilor, eficienta operationala si realocarea capitalului, pentru a-si consolida competentele de baza si – daca este cazul – a renunta la activele non-core.

Per ansamblu, studiul realizat de Deloitte Central Europe cumuleaza raspunsurile a 265 de directori sau experti financiari de top din companii importante din Romania, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia.

Pieter Wessel, Partener in cadrul Deloitte Romania, spune: „Putem caracteriza perspectivele economice si de afaceri din Romania ca fiind incerte in acest moment, chiar daca identificam si semnale pozitive, cum ar fi un leu relativ stabil, o inflatie mai mica si un nivel de consum asezat. Aceasta incertitudine si reticenta fata de risc indica, totusi, faptul ca putini directori financiari sunt dispusi in acest moment sa isi asume riscuri noi in bilant, fiind concentrati pe asigurarea unui flux mai solid de lichiditati prin reducerea costurilor si cresterea veniturilor”.

El adauga: „Inclinatia spre pietele pe care companiile deja opereaza arata ca managementul ramane in aria sa de confort, continuand sa faca ce stie mai bine si cautand in paralel sa eficientizeze operatiunile si sa creasca productivitatea. Inovatia in business ar putea face diferenta, prin dezvoltarea unor servicii si produse noi si mai ieftine”.

Pe fondul schimbarilor recente din mediul de afaceri, majoritatea respondentilor (70%) spun ca restructurarea afacerilor reprezinta o prioritate pentru urmatoarele 12 luni. De asemenea, o mare parte dintre participanti confirma ca activitatea de fuziuni si achizitii ramane inghetata sau va inregistra cresteri modeste, unele companii romanesti cautand sa se extinda peste hotare. Aceasta tendinta reprezinta o schimbare fata de ultimii ani, cand majoritatea tranzactiilor implicau cumparatori straini si vanzatori - companii locale. 

Principalele concluzii:

  • In pofida incertitudinii financiare si economice, majoritatea directorilor financiari romani mizeaza pe imbunatatirea rezultatelor companiilor pe care le reprezinta;
  • O pondere de 90% dintre respondenti sunt de acord ca nu este momentul pentru asumarea de riscuri noi;
  • Cresterea veniturilor obtinute pe pietele existente sau piete noi reprezinta o prioritatea pentru anul in curs, in paralel cu reducerea costurilor directe si indirecte. Acestea vor genera un flux imbunatatit de lichiditati, ceea ce reprezinta obiectivul principal al celor mai multi directori financiari;
  • O parte semnificativa dintre respondenti considera ca restructurarea reprezinta modalitatea de a reduce complexitatea afacerii si costurile;
  • Participantii la studiu cred ca vanzarea de actiuni este o metoda de finantare mai atractiva decat finantarea bancara, costul creditarii fiind estimat sa creasca in cursul lui 2012.

Rapoartele complete pe fiecare tara inclusa in studiu si o analiza generala pot fi descarcate de pe pagina oficiala a programului: www.deloitte.com/cecfo.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content