FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Henkel anunta rezultate nefavorabile in primul trimestru din 2009

Henkel anunta rezultate nefavorabile in primul trimestru din 2009

Vanzarile Henkel au crescut cu 3,1% fata de primul semestru al lui 2008 pana la 3.258 milioane de euro. Totusi, vanzarile organice au scazut cu 7%, profitul operational ajustat a scazut cu 26,1 % pana la 235 milioane euro, iar castigurile per actiune preferentiala ajustate au scazut cu 39,2% pana la 0,31 euro. Cresterea de 3,1% se datoreaza in primul rand achizitiei National Starch in aprilie 2008.

“Nu suntem multumiti de felul in care am inceput anul fiscal 2009. Totusi, suntem convinsi ca, datorita masurilor pe care le-am luat  si datorita soliditatii noastre financiare, vom iesi din acest context dificil mult mai puternici”, a declarat Kasper Rorsted, Presedintele grupului Henkel.

Dezvoltarea celor trei divizii a fost foarte diferita. Astfel, in timp ce diviziile ce activeaza pe piata bunurilor de larg consum- Detergenti & Produse pentru ingrijirea locuintei si, in in mod special, Produse Cosmetice/de Toaleta, au continuat sa se dezvolte foarte frumos, cu cresteri organice de 0,4% si respectiv 3,5%, divizia Adezivi Tehnologii a fost afectata la nivel global, fapt care s-a reflectat in scaderea organica a vanzarilor acestei divizii cu 18,2%. “Cele doua divizii care activeaza pe piata bunurilor de larg consum, “Detergenti & Produse pentru ingrijirea locuintei” si “Produse Cosmetice/de Toaleta”, au evoluat bine, in timp ce divizia Adezivi Tehnologii a suferit, la nivel global, datorita situatiei dificile in care se afla majoritatea clientilor industriali”, a spus Kasper Rorsted.

Profitul operational (EBIT) a scazut cu 31,7%, de la 320 milioane euro in primul trimestru din 2008 la 218 milioane euro. Dupa ajustarea in functie de taxele de restructurare, profitul operational ajustat (“adjusted EBIT”) a scazut cu 26,1% procente, de la 318 milioane euro in primul trimestru din 2008 la 235 milioane euro. EBIT margin a fost de 6,7%, in timp ce adjusted EBIT margin a scazut de la  10,1% la 7,2 %. Ambele rezultate se datoreaza, in primul rand, scaderii profitului diviziei Adezivi Tehnologii.

Ca rezultat al vanzarii participatiei Henkel la compania Ecolab in noiembrie 2008, valoarea investitiilor a scazut de la 19 milioane euro la 0 milioane euro. Rezultatul financiar a scazut de la -19 milioane euro la -52 milioane euro.

Datorita unui EBIT mai redus si datorita scaderii rezultatului financiar, castigurile nete ale trimestrului  au scazut cu 45,7%, de la 223 milioane euro la 121 milioane euro. Dupa deducerea intereselor minoritare care totalizeaza 4 milioane euro, castigurile nete pentru primul trimestru s-au situat la 117 milioane euro (trimestrul I 2008: 219 milioane euro). Castigul net ajustat al trimestrului dupa deducerea intereselor minoritare au fost de 130 milioane euro, in comparatie cu 218 milioane euro in primul timestru al anului trecut. Castigurile per actiune preferentiala au scazut de la 0,51 euro la 0,28 euro. Valoarea ajustata a fost de 0,31 euro in comparatie cu  0,51 euro in primul trimestru al anului precedent.

In Europa/Africa/Orientul Mijlociu vanzarile organice au scazut cu 4,6% sub nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut. Ratele de crestere in Europa de Est nu au mai fost la fel de spectaculoase. Per total, vanzarile regiunii au scazut de la 2.119 milioane euro la 1.996 milioane euro. Contributia acestei regiuni la vanzarile Grupului a fost de 61%. In regiunile in crestere -Europa de Est, Africa, Orientul Mijlociu, America Latina si Asia (fara Japonia)- vanzarile au crescut cu 3,8% pana la 1.143 milioane euro, care corespunde unei contributii la vanzarile consolidate de 35,1%. Cresterea organica a vanzarilor in aceste regiuni a fost de 0,3%.

Vanzarile organice din regiunea America de Nord au scazut cu 14,1 procente. Vanzarile totate ale regiunii s-au ridicat la 664 milioane euro, ceea ce inseamna 20% din vanzarile totale ale grupului.

In termeni organici, vanzarile din America Latina au crescut cu 5,1%, datorita contributiei tuturor diviziilor. Cu vanzari de 188 milioane euro, contributia acestei regiuni la vanzarile totale ale grupului a fost de 6%. In regiunea Asia-Pacific, in termeni organici, vanzarile au scazut comparativ cu acelasi trimestru din 2008 cu 20,3%. Vanzarile totale ale regiunii s-au ridicat la 354 milioane euro, ceea ce inseamna ca aceasta regiune contribuie la vanzarile grupului cu 11%.

Grupul Henkel se asteapta ca situatia economica dificila (pe toate pietele, inclusiv pe pietele financiare) sa persiste pe parcursul intregului an 2009. Cu toate acestea, Henkel crede ca toate diviziile sale vor continua sa se dezvolte peste nivelul pietelor pe care activeaza in ceea ce priveste cresterea organica a vanzarilor. La nivel operational au fost luate deja mai multe masuri, fapt pentru care Henkel asteapta in continuare rezultate pozitive.

Pentru cel de al doilea trimestru al anului 2009 Henkel se asteapta ca diviziile sale care activeaza pe piata bunurilor de larg consum sa  continue cresterea din primul trimestru. Iar in ceea ce priveste divizia Adezivi Tehnologii, Henkel anticipeaza o usoara imbunatatire a performantei in trimestru doi, comparativ cu trimestrul I/ 2009.
In momentul in care evolutia pietelor va permite realizarea unor prognoze realiste, Henkel va comunica estimarile sale pentru intregul an fiscal 2009.
 

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content