GfK: loialitatea fata de branduri, in scadere
In industria FMCG, loialitatea fata de branduri este tot mai greu de construit. Un studiu realizat de GfK arata scaderi ale ratei de loialitate medii pe mai multe categorii mari, in ultimii doi ani. Studiul compara indicatorii inregistrati in primul semestru din 2012 cu cei din perioada similara a anului 2010.
In categoria samponului, rata de loialitate medie fata de branduri este de 48%, fata de 53% in Sem. I din 2010, arata studiul GfK. Aceasta cifra indica faptul ca, in medie, un consumator de o marca de sampon isi acopera 48% din nevoia sa de categorie cu acel brand. Media este calculata pe baza analizei mai multor branduri din categorie.
La randul sau, categoria deodorantelor inregistreaza o rata de loialitate medie fata de branduri de 42%, fata de 44% in semestrul intai din 2010.
Dintre categoria de produse alimentare si bauturi, studiul mentioneaza branza topita, cu o rata medie de loialitate fata de branduri de 34% (fata de 44% in Sem. din 2010), iaurtul simplu (30% vs. 38% in 2010), napolitanele (25% vs. 36% in 2010), tabletele de ciocolata (18% vs. 23% in 2010) si berea (17% vs. 22% in 2010).
“Interactiunile pe care oamenii le au cu diverse produse si servicii sunt din ce in ce mai complexe. De cele mai multe ori, alegerea unei marci nu mai este o actiune simpla, cu atat mai mult cu cat exista nenumarate modalitati prin care intram in contact cu o marca. In acest context dinamic, este util sa intelegem care este rolul pe care o marca il ocupa in viata consumatorilor pentru ca astfel putem lua cele mai bune decizii cu privire la actiunile pe care aceasta trebuie sa le deruleze pentru a avea succes”, atrag atentia reprezentantii GfK Romania.
GfK a lansat recent doua studii noi in portofoliul sau local de servicii: GfK ConX si GfK Consumer Brand Relationship (CBR).
GfK ConX identifica interactiunile care lasa o impresie pozitiva asupra consumatorilor si modul in care ei traiesc aceste interactiuni, din punct de vedere emotional, intelectual, senzorial, comportamental si social. Astfel, oamenii de marketing si comunicare pot afla unde si cum sa faciliteze interactiunile dintre marci si consumatori (comunicare, activitati in magazine, site-ul produsului, social media, word of mouth, produsul propriu-zis etc).
La randul sau, studiul GfK Consumer Brand Relationship (CBR) permite intelegerea relatiei care se construieste intre consumator si o marca, a parghiilor pentru a trece dintr-o relatie in alta sau pentru a o pastra pe cea actuala, astfel incat marca sa fie relevanta pentru consumatori.
Adaugă comentariu nou