GfK: Indicatorii climatului de consum din Romania au ramas la valori negative
Economia romaneasca inregistreaza de circa 18 luni o crestere puternica. Se pare insa ca acest salt economic nu a avut deocamdata impact asupra consumatorilor. Toti indicatorii care masoara climatul de consum de pe piata locala, pe baza atitudinii consumatorilor, continua sa aiba valori negative, arata cel mai recent sondaj GfK Climatul de consum Europa.
Asteptarile consumatorilor privind starea economiei se situeaza in prezent la -10,4 puncte. Este o crestere de circa 7 puncte, comparativ cu luna martie. In urma cu un an, indicatorul se afla la un nivel similar, respectiv -16,1 puncte. Asteptarile privind veniturile sunt si ele, cu toate ca doar marginal, sub media pe termen lung de zero puncte, situandu-se la -0,7 puncte. Ceea ce inseamna ca, comparativ cu luna martie, indicatorul a crescut cu 7,5 puncte. Cu un an in urma, valoarea era de -5,3 puncte.
In momentul de fata, dorinta de cumparare a romanilor se situeaza la -14 puncte, respectiv la acelasi nivel ca si in luna martie, mai arata studiul GfK. Comparativ cu iunie 2013, cresterea inregistrata este, de fapt, de 8,5 puncte. In mai, indicatorul se situa la -8,4 puncte, urcand deci la cea mai ridicata valoare inregistrata din decembrie 2013.
Care este situatia in Uniunea Europeana
In cele 28 de tari ale UE, Indicele climatului de consum GfK se situeaza in prezent la 9,1 puncte, dupa ce a raportat o crestere usoara in trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni din an. Aceasta este cea mai ridicata valoare inregistrata din aprilie 2008, cand indicatorul se situa la 11,9 puncte. De altfel, indicatorii urmariti prezinta o tendinta ascendenta in majoritatea tarilor. Grecii, mai ales, par sa considere ca ce a fost mai greu a trecut. Comparativ cu inceputul anului, consumatorii polonezi si cehi adopta si ei o atitudine cu mult mai optimista in ceea ce priveste viitorul.
Rezultatele sondajului GfK Climatul de consum Europa au la baza un sondaj al consumatorilor realizat, la solicitarea Comisiei Europene, in toate tarile Uniunii Europene. Sunt sondate lunar aproximativ 40.000 de persoane din 28 de tari, reprezentand populatia adulta din UE. Din gama lunara alcatuita in total din 12 intrebari, pentru sondajul GfK sunt selectate cinci intrebari care joaca un rol decisiv in ceea ce priveste climatul de consum. Astfel, sunt cinci indicatori selectati - asteptarile privind starea economiei, asteptarile privind preturile, asteptarile privind veniturile, dorinta de cumparare si inclinatia de a economisi - calculati dupa diferite formule.
Adaugă comentariu nou