Gerard Chandran, Mondelez Romania: "Ne-am intarit pozitia pe toate segmentele in anii de criza"
Compania Mondelez Romania a inregistrat o crestere de 10% in volum si de 5,4% in valoare in primele noua luni ale acestui an potrivit declaratiilor directorului general al companiei, Gerard Chandran. “Economia este pe un trend pozitiv, iar acest lucru s-a resimtit si in business-ul nostru. Am avut un an mai bun decat in 2012. La fel de important pentru noi este si faptul ca ne-am intarit pozitia pe toate segmentele in anii de criza”, a mai precizat executivul.
Compania, care a trecut la sfarsitul anului trecut printr-un proces de rebranding ca urmare a unei strategii la nivel global, este lider de piata in Romania pe categoriile cafea, biscuiti si ciocolata.
Mondelez vrea sa transforme conceptul de snaking
In octombrie 2012, Kraft Foods si-a restructurat business la nivel global in doua companii: Mondelez International si Kraft Foods Group, aceasta din urma ocupandu-se de produsele de bacanie, in timp ce Mondelez International s-a repozitonat drept o companie de snacks la nivel global. Definitia data pentru snack are doua directii: orice produs care se consuma intre mese sau ca inlocuitor al unei mese. Reprezentantii companiei vorbesc despre o piata cu o valoare de 367 miliarde de dolari in Europa, care are o rata de crestere dubla fata de piata bauturilor si alimentelor in ansamblul ei. Din totalul pietei de snaking, categoriile pe care activeaza Mondelez (cafea, ciocolata, biscuiti, bomboane, guma de mestecat si branza) reprezinta o pondere de 34% si o valoare de 125 miliarde de dolari. “Crestem de trei ori mai rapid decat ceilalti jucatori de pe aceasta piata, insa ne dorim sa transformam aceasta piata, sa cunoastem cum traiesc oameni, cum mananca, cum se bucura si sa inovam la nivel de ocazii de consum”, a mai precizat Chandran.
Pentru a intelege mai bine comportamentul cosumatorilor, compania a realizat recent si un studiu in cinci dintre cele mai importante piete europene – Marea britanie, Franta, Germania, Italia si Spania. Au fost analizate peste 15.00 de produse de larg consum si s-a discutat cu peste 4.00 de oameni. In urma studiului a rezultat ca, in medie, consumam gustari de 3 ori, cate 5 produse, in timp ce motivele care corespund nevoilor de snacking sunt de trei tipuri: fizice (40%), emotionale (45%) si mentale (15%).
In mod surprinzator, 68% dintre participantii la studiu iau gustari acasa si doar 10% on-the-go, in timp ce 70% dintre produse consumate drept snacksuri au un comportament de achizitie planificat. Principalele momente de snacking din zi identificate sunt: mic dejun on the go, pranz on the go, intre pranz si cina, inlocuitor de cina, gustare dupa cina. „Am analizat si Romania, iar cu mici exceptii, aceste rezultate s-au reconfirmat”, mai spun reprezentantii companiei. O diferenta notabila ar fi ca daca in Europa fructele si ciocolata sunt primele doua cele mai consumate snacks-uri, in Romania, cel mai consumat snacks este cafeaua, d-abia apoi fructele si ciocolata. Piata de snacks-uri din Romania este estimata la circa 3,8 miliarde de dolari.
Adaugă comentariu nou