FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Decembrie, luna optimismului la romani

Decembrie, luna optimismului la romani

Dupa un an 2009 marcat de pesimism, accentuat mai ales in lunile de toamna, românii par sa considere ca au dus-o ceva mai bine din punct de vedere economic in luna decembrie.

Daca numarul celor care considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decât cu 12 luni in urma se situa la o medie de 61% in lunile septembrie – noiembrie, cea mai “neagra” perioada a anului din acest punct de vedere, in ultima luna a anului, acesta cunoaste o usoara imbunatatire, ajungând la aproximativ 57%. Mai mult, in privinta perspectivelor financiare, numai 30% dintre români spun ca se vor inrautati, in scadere cu peste 10 procente fata de lunile de toamna si comparabil cu ceea ce declarau in decembrie 2008, când 26% se asteptau la o inasprire a acestei situatii.

Peste trei sferturi dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru anul in curs sunt destul de mari, 20% declarându-se optimisti, procent chiar mai bun decât cel inregistrat in decembrie 2008, când a fost de 15%.

Si in ceea ce priveste asteptarile despre evolutia inflatiei sau a somajului se remarca o tendinta pozitiva. Numai doua treimi dintre români estimeaza o crestere de preturi in 2010, fata de 70% care credeau acest lucru in urma cu un an. De asemenea, dupa o medie lunara pe tot parcursul lui 2009 de aproape 85% a celor care vedeau o crestere a ratei somajului in urmatoarele 12 luni, acest procent s-a redus la 78% in decembrie.

Atunci când se refera la realizarea de investitii in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care nu considera ca este un moment bun pentru acestea se mentine relativ constant comparativ cu media anuala, 57% afirmând ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru casa in urmatorul an. Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore. 78% dintre români considera ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce in jur de 20 de procente spun chiar ca au datorii.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populatia României in vârsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.

GfK România, fondata in 1992, este parte integranta a Grupului GfK. Activitatile sale sunt structurate in cinci segmente: Custom Research - cercetare cantitativa si calitativa Ad Hoc pentru o arie larga de industrii (bunuri de larg consum, telecomunicatii si IT, finante, retail, turism, auto, bunuri industriale), Consumer Tracking - cercetare continua pentru bunuri de larg consum, Retail and Technology - cercetare continua pentru bunuri de folosinta indelungata, Media - cercetare calitativa si cantitativa pe consumul de produse media si Healthcare – cercetare calitativa si cantitativa in toate domeniile medicale.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content