FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Contrabanda, jucatorul numarul unu din piata de tigarete din Romania

Contrabanda, jucatorul numarul unu din piata de tigarete din Romania

Principalii producatori de tigarete din Romania – British American Tobacco Romania, Japan Tobacco International Romania si Philip Morris Romania – atrag atentia  asupra nivelului alarmant la care a ajuns contrabanda in ultima perioada, estimand ca pierderile la bugetul de stat ar putea ajunge anul acesta la peste un miliard de euro.

Declaratia comuna facuta de cele trei companii de profil vine ca urmare a rezultatelor unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Research potrivit caruia contrabanda cu tigarete din Romania se situa, in luna februarie 2010, la 36,2% din totalul pietei, in crestere cu 22% fata de ultimul trimestru al anului trecut. Astfel, dupa ce in 2009 contrabanda cumula cea mai mare cota de piata in termeni valorici, acum devine si liderul volumic, depasind cota detinuta de Philip Morris Romania (14,5%), de Japan Tobacco International Romania (15,6%), dar si de  British American Tobacco Romania (32,5%).

Vorbind despre semnificatia procentului de 36% atribuit in prezent contrabandei, Adrian Popa, Director Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud-Est, afirma ca “una din trei tigarete fumate provine din contrabanda, una din trei tigarete nu plateste taxe la stat. Dimensiunea pierderilor inregistrate de bugetul de stat – accize depasesc astfel 1 miliard de euro anual, in conditiile in care un calcul simplu ne arata ca un punct procentual detinut de contrabanda are o valoare de 30 de milioane de euro”.

"Romania se confrunta cu o adevarata explozie a comertului ilicit cu tigarete, cu consecinte dramatice asupra pietei legale. In lipsa unor actiuni rapide, hotarate si consecvente din partea autoritatilor pentru stoparea acestui flagel, efectele se vor extinde pe tot lantul de distributie. Industria legala, incluzand producatorii, distribuitorii, comerciantii mici si mijlocii, angrosistii si marile lanturi de magazine vor pierde o sursa principala de venit si, in consecinta, o parte din acestia isi vor restrange activitatea sau se vor inchide, iar bugetul de stat va fi afectat in mod consistent. Toate acestea vor avea un impact dramatic la nivelul economiei – evaziune fiscala si criminalitate crescuta. ", a declarat Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs Romania si Bulgaria, Philip Morris Romania.

Principalii producatori de tigarete din Romania considera ca aceasta situatie s-a agravat odata cu cresterea accizelor si a maririi pretului cu 50% in 2009. “Am constatat in luna ianuarie ca vanzarile noastre legale se prabusesc, marcand o scadere a volumului cu pana la 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Suntem cu totii usor depasiti de amploarea fenomenului”, considera Gilda Lazar Director Corporate Affairs&Communications, Japan Tobacco International Romania.

In prezent, pretul celui mai ieftin al unui pachet de tigari din Romania este de 8,3 lei, in timp ce in Republica Moldova, principala sursa a produselor de contrabanda, este de 1 leu. Conform reprezentantilor celor trei companii, peste 80% din pretul unui pachet de tigari este reprezentat de taxe. “De obicei in perioada de criza industria este prea putin afectata, insa nu si cand vine vorba despre Romania, unde noi suntem pedepsitii de serviciu. Ar trebui sa se tina cont in stabilirea nivelului de taxare si de puterea de cumparare a consumatorului. In acest moment, avem un pret saturat de accize si taxe”, mai adauga Gilda Lazar.

O alta cauza pentru situatia actuala este aceea ca fenomenul nu este tratat unitar la nivelul intregii tari. In opinia marilor producatori este nevoie de o clarificarea cadrului juridic al contrabandei - care sa fie definita in raport cu teritoriul vamal national si nu doar perimetral - si, totodata, cu stabilirea unui calendar de crestere a taxelor pe termen mediu si lung, astfel incat sa se evite pe viitor asemenea situatii de criza.

Printre masurile propuse de acestia se numara:
•    Desemnarea unei autoritati de coordonare a luprei impotriva contrabandeti, de preferat Autoritatea Nationala a Vamilor
•    Alocarea de resurse pentru securizarea frontierelor externe, cu precadere a celor unde tarile vecine nu sunt membrii ai Uniunii Europene
•    O mai buna coordonare intre politica fiscala si cea monetara
•    Consolidarea parteneriatului intre industrie si autoritati.

Anul trecut din totalul tigaretelor provenite din contrabanda au fost retinute 120 de milioane de tigarete, Romania ocupand locul 10 intr-un top al eficacitatii privind capturile de acest gen. “Anul acesta estimam ca nivelul tigaretelor retinute va ajunge la 200 de milioane. In plus, incepand cu 28 martie intra in vigoare ordinul Ministrului Finantelor 202/12 februarie 2010, prin care este interzisa vanzarea produselor in regim duty-free a produselor de tutun. Avand in vedere ca acest tip de magazine reprezinta una dintre cele trei surse primare de provenienta a tigarilor de contrabanda, preconizam o diminuare a nivelului contrabandei cu 10%”, precizeaza Doru Fronea, Director Adjunct al Autoritatii Nationale a Vamilor.

Cu toate acestea, reprezentantii BAT, JTI si PMI, sunt rezervati, considerand ca cele 10 procente astfel eliminate nu se vor resimti intr-o crestere efectiva a vanzarilor legale.

Conform studiului Novel Research, cel mai mare nivel al fenomenului se inregistreaza in zonele de nord si de vest, unde contrabanda cu tigarete a ajuns sa reprezinte jumatate din vanzarile totale de tigarete. Printre brandurile traficate cel mai des se numara Viceroy, Pall Mall, Marble, Capital, in timp ce Kent a fost identificata drept marca cel mai des achizitionata legal.

Industria tutunului este unul din cei mai mari contribuabili la bugetul de stat – in 2009, cele 3 companii au contribuit la bugetul general consolidat cu peste 2 miliarde de Euro, din accize si TVA.

Pentru mai multe informatii privind studiul realizat de Novel Research, apasati aici.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content