FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Contrabanda cu tigari a scazut sub 13% din piata in luna iulie

Contrabanda cu tigari a scazut sub 13% din piata in luna iulie

Pentru prima data in acest an, contrabanda cu tigarete a inregistrat o usoara scadere. Conform ultimului studiu al companiei Novel Research, comertul ilicit cu tigarete a scazut pana la 12,9% in iulie, fata de 13,3% in mai, 13,4% in martie si 13% in ianuarie 2012.

„Ca tendinte notabile pentru luna iulie, se remarca scaderea contrabandei cu produse din tutun provenite din Ucraina (cu 7 puncte procentuale in iulie fata de mai, pana la 17,7%) si o crestere semnificativa a comertului ilicit cu produse Duty Free (cu 5,7 puncte procentuale mai mult in iulie fata de mai, pana la 23,2%). Alte tendinte inregistrate in mai se acccentueaza in iulie. Astfel, Serbia continua sa fie principala sursa pentru comertul ilicit cu tigarete, ajungand la o pondere de 32% din totalul produselor traficate ilegal, in crestere cu 2,9 puncte procentuale comparativ cu luna mai. De asemenea, ponderea produselor cu timbre fiscale moldovenesti continua sa se afle in scadere. Din punct de vedere regional, se inregistreaza o crestere semnificativa in Sud-Est (cu 4,3 puncte procentuale pana la 8,1 %). Vest, ramane regiunea cea mai afectata de comertul ilicit (31.5% ilicit), urmata de Nord-Est (22.4%) si Sud-Vest (18.9%)”, a afirmat Marian Marcu, directorul companiei Novel Research.

”Este vorba despre o scadere usoara a contrabandei cu tigarete in iulie, cu 0,4 puncte procentuale fata de luna mai. Este prima reducere a pietei negre, de la inceputul anului, sub pragul psihologic de 13%. Un rezultat pozitiv, mai ales daca tinem cont ca, si in actualul context politic, autoritatile au continuat eforturile concertate pentru limitarea comertului ilicit, considerand combaterea contrabandei o prioritate. Speram ca acest trend descrescator al pietei negre sa continue. Reducerea contrabandei determina cresterea pietei legale si implicit a contributiei industriei tutunului la bugetul statului. Limitarea comertului ilicit permite, de asemenea, producatorilor de tigarete sa faca investitii, sa creeze locuri de munca si, astfel, sa plateasca mai multe taxe.”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania si Moldova.

„In urma cu doi ani, in iulie 2010, contrabanda se situa la circa 21%, iar in ianuarie 2010 la peste 36%, constituindu-se in cel mai important jucator de pe piata tigaretelor. In consecinta, faptul ca in 2012,  piata neagra s-a mentinut la 13%, iar in iulie a scazut sub acest procent, este imbucurator. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca orice punct procentual recuperat de piata legala din contrabanda inseamna 30 milioane de euro taxe suplimentare platite catre bugetul de stat. De aceea, autoritatile trebuie sa continue sa fie in alerta, mai ales ca apar tendinte noi in evolutia pietei negre, cum ar fi, de exemplu, cresterea traficului ilegal pe granita de vest si cu produse Duty Free.”, a precizat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content