FacebookLinkedinYoutubeTwitter

Acasă > Știri > Consiliul Concurentei vine cu noi propuneri

Consiliul Concurentei vine cu noi propuneri

In urma unor investigatii privind comercializarea produselor alimentare, Consiliul Concurentei recomanda eliminarea unor taxe care nu ar avea o legatura directa si imediata cu contraprestatia comerciantilor. Analiza realizata de autoritatea de reglementare in domeniul concurentei a fost inceputa in luna martie a anului trecut si a avut drept scop identificarea eventualelor practici care ar putea distorsiona mediul concurential.

Recomandarile Consiliului Concurentei vizeaza, printre altele, eliminarea taxei pentru acoperirea cheltuielilor de extindere sau modernizare a retelei de magazine si a taxelor percepute pentru a acoperi riscul nevanzarii produselor.

De asemenea, Consiliul Concurentei solicita si eliminarea clauzei clientului celui mai favorizat, care apare frecvent in relatiile comerciale dintre comercianti si furnizori si care se refera la intelegeri in baza carora furnizorul se angajeaza sa nu vanda unui alt comerciant produse la un pret mai mic decat cel stabilit in primul contract. Preferata in multe dintre contractele incheiate pe piata europeana, clauza clientului celui mai favorizat va genera cu siguranta controverse in mediul economic, daca recomandarile Consiliului Concurentei isi vor gasi raspuns.

In acelasi cadru, a fost facuta cunoscuta si solicitarea Consiliului Concurentei cu privire la responsabilitatea alocarii spatiului la raft. Astfel, pentru a garanta tratamentul egal al furnizorului, Consiliul Concurentei propune ca aceasta sarcina sa revina comerciantului, si nu furnizorului.

Categoriile analizate de autoritatea de reglementare in domeniul concurentei sunt: laptele, ouale, carnea de porc, carnea de pasare, uleiul, painea, mezelurile si vinul.

Consiliul Concurentei a declansat patru investigatii privind posibila incalcare a legii concurentei care vizeaza companiile Metro Cash&Carry Romania, real,-Hypermarket Romania, MGB Metro Buying Group, Selgros Cash&Carry, Billa, Mega Image, CDE R Interex si furnizorii acestora.

Totodata,  Autoritatea a amendat companiile Billa Romania, Pic si Spar, cu aproximativ 850.000 euro, pentru furnizarea de informatii incorecte, referitor la clauza clientului celui mai favorizat.

Știri asemănătoare

Adaugă comentariu nou

Imagine CAPTCHA
Introduceți caracterele din imagine.
Tracking Popular Content