Comercializarea alimentelor in mediul rural | Progresiv

In cursul lunii februarie ac, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat, la nivel national, o actiune de control privind calitatea, etichetarea, depozitarea alimentelor comercializate in mediul rural, verificand 1.021 operatori economici si 55.000 kg de produse alimentare. Comercializarea alimentelor in mediul rural

Astfel, s-au constatat abateri la 970 de operatori economici, din totalul controlat, iar 16.000 kg de alimente nu respectau prevederile actelor normative in vigoare.
Pentru abaterile constatate, inspectorii ANPC au oprit definitiv de la comercializare 200 kg de produse, 9.000 kg au fost oprite temporar si au aplicat 203 avertismente si 767 amenzi contraventionale in valoare de 2.179.500 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Abateri constatate

I. Calitatea produselor alimentare
- 1.1.Comercializarea de produse alimentare ce prezentau caracteristici organoleptice neconforme
Abatere constatata in judetele Satu Mare si Vaslui (carne de pasare cu arsuri de congelare), Galati (carnati Polonezi cu miros de ranced, acru si suprafata mazguita, carnati Trandafir si salam de vara cu modificari organoleptice de gust si miros, carnati Dobrogeni si carnati Polonezi cu membrana lipicioasa, mazguita, cu miros si culoare nespecifice), Brasov (aripi de pui congelate cu arsuri de congelare si resturi de la operatia de deplumare, respectiv pene grosiere, tuleie), Bistrita Nasaud (salam de vara cu pete de mucegai), Mehedinti (toba cu membrana lipicioasa si paine alba feliata, cu miez sfaramicios), Tulcea (carne tocata preambalata decongelata, care prezenta culoarea modificata), Mures (rosii si clementine alterate, pasta de mici, respectiv aripioare de pui ce prezentau culoare modificata, arsuri de congelare, dar si ambalaje degradate), Neamt (sunculita ardeleneasca, care prezenta pete de mucegai si aspect specific, de produs alterat).
De mentionat situatia grava constatata in judetul Tulcea unde se comercializau in vrac napolitane, turta dulce si fursecuri ce prezentau excremente de rozatoare.
- 1.2. Abateri privind incadrarea in cantitatea neta declarata de producatori, pe ambalaj
Abatere constatata judetul Satu Mare unde painea comercializata avea cantitatea neta determinata  de 755 - 780 g/bucata, fata de 800g/bucata declarata de producator, prezentand astfel o lipsa la cantitatea neta cuprinsa intre 8-33 g/buc.
- 1.3. Comercializarea de produse alimentare cu ambalaje depreciate, neetanse, care nu asigurau integritatea si siguranta produselor
In judetul Galati se comercializa produsul „Tort de inghetata” ce prezenta ambalaje depreciate, iar etichetele cu elementele de identificare-caracterizare erau rupte.
In judetul Neamt se comercializau masline, import Turcia, in cutii de tabla ruginita, produsul incadrandu-se in data durabilitatii minimale, sprot sarat, ambalat in caserole de plastic neetanse, care prezentau urme de mucegai la baza capacului si care avea data durabilitatii minimale depasita cu 20 zile. In judetul Arad se comercializa orez care avea ambalajul rupt.
- 1.4. 3% din produsele alimentare controlate erau comercializate in afara datei durabilitatii minimale/datei limita de consum stabilita  de  producatori
Abatere constatata in judetele Mures (carnati, creamvursti, piept pui, cu data durabilitatii minimale depasita cu 6 zile, gusa, slanina, toba cu data durabilitatii minimale depasita cu 4 zile, carnati Debreten cu data limita de consum depasita cu 10 zile, respectiv cu 5 zile, branza topita expirata de 60 zile, ciocolata expirata de 40 zile), Neamt (sunculita ardeleneasca, cu data durabilitatii minimale depasita cu 30 zile, Calarasi (tort Amie, import Bulgaria, expirat de 10 zile, biscuiti BISKREM ULKER expirati de 90 zile, bors SPICUL expirat de 40 zile,  condimente FUCHS pentru salata expirate de 220 zile, KAMIS-plante aromatice pentru carne pasare, expirate de 115 zile, piper boabe CIO expirate de 60 zile), Cluj (preparate din carne, produse lactate cu data durabilitatii minimale depasita cu pana la 60 zile, bere, sucuri, prajituri expirate cu pana la 20 zile), Satu Mare (condimente, paste fainoase, pasta de ardei expirate cu 2-180 zile).
Comercializarea de produse alimentare cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasite a fost depistata la peste 39% dintre operatorii economici controlati din judetele Galati, Vaslui, Vrancea si Bacau (preparate din carne, peste marinat, faina si produse de patiserie, bere si bauturi racoritoare), la peste 56% dintre operatorii economici controlati in judetul Alba (preparate de carne, pasta mici, ficat de pui, napolitane, scortisoara), la peste 31% dintre operatorii economici controlati in judetul Sibiu (turta dulce, fursecuri, soia cuburi, muraturi, bere) si la peste 34% dintre operatorii economici controlati in judetul Neamt (produse din carne expirate de 2-30 zile, peste expirat de 17 zile, bere expirata de 9-21 zile, malai expirat 3-16 zile).


2. Depozitarea necorespunzatoare  a produselor alimentare
Produse alimentare care erau pastrate in stare congelata, desi producatorii impuneau pastrarea la temperaturi de refrigerare, s-au constatat in judetele Mures (preparate din carne afumate), Sibiu (salamuri diferite, creamwursti), Bistrita Nasaud (coaste de porc, respectiv ciolan de porc dezosat).  In judetul Cluj, ouale si margarina erau pastrate la temperatura mediului ambiant iar navetele cu paine erau depozitate direct pe paviment.

3. 16 % din cantitatea de produse alimentare controlata nu respecta prevederile legale referitoare la informarea consumatorilor
- 3.1.Comercializarea produselor alimentare preambalate, fara etichete cu elemente de identificare si caracterizare
Abatere constatata la toate unitatile de comercializare controlate in judetul Iasi, la peste 26% dintre operatorii economici controlati in judetele Galati, Bacau, Vaslui si Vrancea, precum si in judetele Suceava, Arges, Constanta, Mures, Calarasi, Timis.
- 3.2.Produse alimentare cu elemente de identificare ce puteau induce in eroare asupra naturii reale a produsului
In judetul Tulcea se comercializa telemea de vaca ”Akadia” care avea afisata ca denumire a produsului ”Branza Feta”, desi aceasta denumire poate fi atribuita numai sortimentului produs in Grecia. In judetul Neamt se comercializa produsul „Desert cu zaharuri si indulcitori cu aroma de visine Marmelatta”, pe eticheta caruia erau mentionati doi producatori: “produs de SC Duro SRL Constanta” si “fabricat de SC Pektirom SRL Dej”, iar denumirea comerciala a produsului, respectiv ” Marmelatta”, era scrisa cu caractere mult mai mari decat restul denumirii, putand crea confuzii  cu produsul cu denumire definita „ marmelada”.
In judetul Neamt se comercializau prajituri “Maria”, fara marcarea pe ambalaj a denumirii produsului din cutie, in conditiile in care pe cutie erau enumerate 20 de sortimente de prajituri.
- 3.3.Lipsa  inscriptionarii  datei  durabilitatii  minimale
Abatere constatata la telemeaua din lapte de vaca, ambalata in bidoane de plastic de 10 kg si la produsul “Nugaalili”, comercializate in judetul Neamt.
- 3.4.Lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare a produselor provenite din afara Romaniei
Abatere constatata in judetul Teleorman (branza si organe pui (ficat, pipote) provenite din Bulgaria), Constanta (pasta de tomate, import Tucia, dulceata de import, din trandafiri si din  fructe de padure), Sibiu (produse de patiserie provenite din Germania), Alba, Cluj (concentrat de fructe Gabo si ciocolata, provenite din Ungaria), Maramures (ciocolata si cafea provenite din Germania), Olt (pulpe pui, peste si produse zaharoase),  Caras Severin (preparate din carne, pulpe din pui si cozonac), Neamt (branza telemea produsa in Bulgaria, ficat de pui, congelat, “Bondio Alimentos”, provenit din Brazilia, ulei de masline “Liofito”, produs in Grecia).
- 3.5. Lipsa inscrierii unei mentiuni care sa permita identificarea lotului
Abatere constatata la painea ambalati, comercializata de mai multi operatori economici din  judetul Suceava.
- 3.6. Lipsa inscrierii cantitatii nete
Abatere constatata in judetele Suceava (produse de panificatie) si Neamt (bautura fermentata linistita, comercializata in PET-uri de 2l, care avea inscrise pe etichete 3 valori ale volumului net (1l, 2l si 3l), fara a fi marcat cel real.
- 3.7.Paine nepreambalata care nu prezenta informatii referitoare la denumirea produsului si/sau a denumirii producatorului si/sau a cantitatii nete pe bucata
Abatere constatata in judetele Arges, Giurgiu, Brasov, Cluj, Olt, Teleorman.
- 3.8.Comercializarea de produse alimentare vrac fara informarea consumatorilor cu privire la denumirea produselor, a datei durabilitatii minimale
Abatere constatata la prajituri, napolitane, biscuiti, covrigei, buseuri cu gem, paste fainoase, file pangasius, branza, cod, macrou, pulpe pui, comercializate in judetele Arges, Giurgiu, Tulcea, Neamt, Ialomita, Timis.

4 . 8% din produsele alimentare comercializate prezentau abateri privind afisarea preturilor
4.1. Lipsa afisarii preturilor
Abatere constatata in judetele Constanta, Tulcea si Braila, la 20% din totalul operatorilor economici controlati si in judetele Suceava, Arges, Giurgiu, Teleorman.
4.2.Afisarea preturilor intr-o forma echivoca, ilizibila
Abatere constatata in judetele Suceava, Caras Severin, Arad.

5. Abateri privind legalitatea functionarii
5.1. Lipsa verificarii metrologice a cantarelor folosite in activitatea de comercializare a produselor alimentare
Abatere constatata in judetele Bacau, Vrancea, Calarasi, Ilfov.
5.2.Lipsa afisarii denumirii unitatii si/sau a orarului de functionare
Abatere constatata in judetele Suceava, Teleorman, Tulcea, Braila, Mures, Calarasi.
5.3.Lipsa afisarii codului unic de inregistrare
Abatere constatata in judetele Suceava, Teleorman, Ilfov.
5.4.Unitati care nu aveau afisat nrumarul TELCONS: 0800 080 999
Abatere constatata in judetele Calarasi, Brasov.
5.5.Lipsa Registrului Unic de Control
Abatere constatata in judetele Calarasi si Suceava.
 

 

Brandurile din portofoliu Reckitt
Reckitt își restructurează portofoliul pentru a-și asigura o creștere accelerată
Grupul Reckitt Benckiser anunță un nou proces de reorganizare a companiei în vederea generării unei creșteri acelerate. Acesta prevede o...
angajati fericiti
Săptămâna de muncă de patru zile în România: cum o aplicăm și avantajele sale
În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională și cea personală a condus la noi forme de organizare...
AAylex One restaurant Cocorico in parteneriat cu Auchan
AAylex ONE deschide primul restaurant Cocorico în parteneriat cu Auchan
Grupul AAylex ONE, producătorul brandului de carne de pui Cocorico, demarează un parteneriat cu Auchan Retail România și lansează un nou concept...
ATAC Galati Atac by Auchan hipermarket discounter hiperdiscounter deschidere magazin nou. Vezi mai multe pe revistaprogresiv.ro.
ATAC by Auchan ajunge la cel de-al cincilea magazin
Auchan deschide un nou magazin ATAC Hiper Discount, formatul cu cele mai mici prețuri al rețelei, în Galați, după unitățile inaugurate în...
Logistica Supply chain colete transportatori firma de curierat. Colete trimise de la magazine si parteneri. Vezi pe revistaprogresiv.ro.
Packeta România ajunge la 1.800 magazine online și selleri parteneri
Packeta România, platformă digitală globală pentru ecommerce, parte din Packeta Group, anunță extinderea rețelei de magazine online și...
Nestle_rezultate financiare primul semestru 2024
Nestlé România, creștere organică de trei ori mai mare decât media grupului
Grupul Nestlé a înregistrat pentru primele șase luni ale acestui an o cifră de afaceri de 45 de miliarde de franci elvețieni, marcând un avans...